Napközben: Elindult a nyári véradó kampány

A július 24-i adás tartalmából.
 

– Elindult a nyári véradó kampány
Nyáron az utazások és szabadságolások miatt hagyományosan kevesebben jelentkeznek véradásra, ám a megfelelő mennyiségű vérkészletre szükség van. Éppen ezért az Országos Vérellátó Szolgálatnál elindult a nyári véradó kampány. Mennyi vérre van naponta szükség az országban? Melyek a legritkább és a legkeresettebb vércsoportok? Kik, mikor, hol és hogyan adhatnak vért? Hogyan lehet megszólítani ma az embereket, hogy nyújtsák a karjukat?

– Elindult az Élet a Stroke Után Mentor Program
A beszédzavartól az írásképtelenségen át a mozgásproblémákig. A stroke manapság az egyik vezető halálozási ok hazánkban, ráadásul a betegségnek nagyon sok, hosszú távon fennmaradó szövődménye lehet. Ezek azonban szakszerű rehabilitációt igényelnek, ami sokszor nehezen hozzáférhető Magyarországon. Ezen segít a Strokeinfó Alapítvány gondozásában elindult az Élet a Stroke Után Mentor Program. A civil szervezeti betegtámogató program, elsősorban a stroke következtében kialakult izombénulást elszenvedők állapotán igyekszik javítani. A program Budapest mellett három megyeszékhely egészségügyi központjaiban vette kezdetét. Milyen fizikai, szellemi és lelki nehézségekkel kell megküzdenie a strokon átesett betegnek? Hogyan tud ebben a szakember és közvetlen környezet segítséget nyújtani? Milyen út vezet a gyógyulásig?

– Akadálymentes
Nem engedtek felszállni egy mozgássérült magyar kisfiút a repülőgépre, a családot hatszázezer forintos kár érte. Milyen buktatói lehetnek a fadapos repülésnek? Mozgáskorlátozottként milyen lehetőségek, kihívások vannak, mire kell figyelni akár a jegyvásárlásnál, akár a becsekkolásnál, akár az utazás során?

– Sokkal kevesebb fiatalnak van megtakarítása
Egy friss felmérés szerint rendkívül törékeny helyzetben vannak anyagilag a 19-29 év közötti fiatalok, mindössze 49%-nak van megtakarítása. Közülük is 38% legfeljebb egy hónapot tudna kihúzni jövedelem nélkül. De mi miatt alakulhatott ez így? Mely tényezők befolyásolhatják és mit olvashatunk ki belőle? Miért fontos az előre gondolkodás, főleg a pénzügyek terén?

Napközben – Kossuth Rádió – július 24., hétfő 9:05

Műsorvezető: Bicsák Eszter
Szerkesztők: Gergácz Anikó – Dian Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Miskolc, 2016. szeptember 28. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vért ad a Fuss magadért egy kört! kampány miskolci állomásán tartott önkéntes véradáson a miskolci Városházán 2016. szeptember 28-án. MTI Fotó: Vajda János

Videó ajánló

Olvasson tovább