Napközben: Számtalan panasz merült fel a nyári gyermektáborok kapcsán

A július 14-i adás tartalmából.
 

Betiltanám az összes trambulint, de 6 év alatt egyáltalán nem lenne szabad használni,- mondta egy gyermeksebész, akinek véleményét azóta egyre több kollégája osztja. Ficamot, ín-és szalagszakadást, csonttörést, gerincsérülést, idegrendszeri tüneteket, akár agyrázkódást is okozhatnak ezek az eredetileg akrobata mutatványokhoz, és nem játékhoz kifejlesztett eszközök. Főként, ha nem ellenőrzött körülmények között, testalkatnak és fittségnek megfelelően használjuk a trambulinokat. Hogyan előzhetjük meg az otthoni baleseteket? Mennyire jellemzőek a játszótéri trambulinos sérülések? Hogyan folytatódik a baleseti lista nyáron, és egyáltalán milyen feltételek teljesülése mellett űzhetnek bármilyen szabadtéri sportot a gyerekek?
Vendég: dr. Kőnig Róbert mentőtiszt, gyermeksebész, gyermek-traumatológus,
Megszólaló: Makove Zsolt, a Magyar Játszótér Szövetség alelnöke.

Július 14-én jelenik meg az a frissített lista, amely felsorolja az Egészségügyi Világszervezet által rákkeltőnek minősített anyagokat. Erre a listára minden bizonnyal felkerül az aszpartám is, amely a legtöbb cukormentes üdítőben megtalálható, mint édesítőszer. Végleg felejtsük el ezeket az italokat és mindent, amiben aszpartám van, vagy a hangsúly a mértéken van? Mivel helyettesíthetjük nyugodt szívvel a cukrot?
Megszólalók: Polyák Éva adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet,
Dr. Pleva György igazgató, Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.

Bozsik gazda rovata.

Éjszaka vízparton hagyott gyermek, részeges tanárok, kísérő felnőttek hiánya, elmaradt programok és étkezések, – az utóbbi években számtalan panasz merült fel a nyári gyermektáborok kapcsán. Miért szervezhet ma Magyarországon bárki, bárhol tábort, milyen feltételekhez kellene kötni? Hogyan találjuk meg a legálisan működő, biztonságos és élménydús táborokat? Hol reklamálhatunk, ha csalódás éri gyermekünket, vagy netán életveszélyes helyzetbe kerül a felügyelő tanárok figyelmetlensége, alkalmatlansága miatt? Miként lehet odafigyelni a táborlakókra, bizalmi viszonyt kialakítani velük, és önállóságukat megtartva fegyelmezni is őket?
Megszólalók: Tóth Béla, a Táborfigyelő ügyvezetője,
Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője,
Elek Ányos, a Veled Kerek Tábor vezetője.

Napközben – Kossuth Rádió – július 14., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt és Kovács Bernadett
Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább