Hajnal-táj: Nehéz évük van a borászoknak

A július 12-i adás tartalmából.
 

– Van egy apró használati tárgy, amely szinte nélkülözhetetlen a hétköznapokban, mégis a legritkábban gondolunk arra, kik és miként készítik. Mindig is volt konkurenciája, de a versenytársak, hogy csak néhányat említsünk, a tépőzárak, ruhakapcsok, zippzárak sem tudták legyőzni: a gomb évezredek óta itt van velünk. Pál Mária a gombgyártásra szakosodott Védépé kft vezetője arról beszél, kitől tanulta a gombgyártás alapjait. Városi séták és egy régi mesterség Gellért Andrással.

– A Miskolci Állatkert és Vadaspark minden évben fogad általános iskolás gyerekeket nyári táborába. Egy hetes turnusokban váltják egymást a kisiskolások, zoopedagógus segít nekik eligazodni az állatok világában. A miskolci tábor – mondani sem kell, kedvelt és népszerű.

– Országos, szabadidős lovasversenyre készülnek a Nógrád vármegyei Ludányhalásziban, a Timi -lovastanyán. Az ország leghosszabb településén felépített lovasfarmon az őshonos hazai háziállat fajták és a mezőgazdasági tevékenységeket, sőt magát a falusi életet szerettetik meg a fiatalokkal. Egészséges testi, lelki fejlődésük elősegítése itt a cél, s a szemléletének megváltoztatása a sport, a természet- és állatvédelem területén is.

– Emberre is veszélyes növényre, kaukázusi medvetalpra bukkantak Zalában. A Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos erősen invazív gyomnövény hasonlít a nálunk is gyakori, kevésbé veszélyes közönséges medvetalpra, de ez most Zalában is megjelent növény nedve a bőrre kerülve azt fényérzékennyé teszi és így súlyos, maradandó “égési” sérüléseket okozhat.

– Különleges borászati eljárást alkalmaz egy csókakői hobbiborász, Visegrádi József szén-dioxiddal is kombinálja az elkészített bort, és így a szén-dioxid tartósítja a bort. Hagyományos eljárással is készít bort. Ez a szén-dioxidos eljárás egy különlegesség, hiszen a habzó borok irányzata felé mutat. A szőlő növényvédelmében előtérbe helyezi a természetes hatóanyagokat, mint a milyen a réz és a kén használata. A réz a peronoszpóra ellen hatékony vegyület, míg a kén a lisztharmat típusú gombák ellenszere, valamennyi növény esetén, mind a szőlő, mind a rózsa, mind a köszméte növényvédelmében alkalmazható, és miután a kénnek az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje „nulla” nap, így egészen a szüretig használhatjuk a kórokozó lisztharmat ellen. Fontos tanítás, hogy a borászati eljárások során a bor, minél kevesebbet érintkezzen a levegővel, mert akkor marad: üde és friss.

– Ha bár évjáratot minősíteni nem szokás az első szüretig, annyi bizonyos, nehéz évük van a borászoknak. A hektikus időjárás, a nyár elejei esőzések, és a hirtelen jött kánikula nem csak a különböző gombafertőzéseknek kedvez, de az újonnan telepített ültetvények alóli talajt is kimoshatja.

– Veszprém megyében idén főképp a peronoszpóra a gond a szőlészetekben, ami körülbelül 10 százalékos kárt okozott eddig, ennek oka a csapadékos idő. Cserki Lajos a Veszprém vármegyei Balatonfőkajár melletti közepes szőlészetében nagyon sok volt a zöld munka is, mert az eső, ahogyan mondja, meghajtotta a növények növekedését, így a kézimunka a birtokon eddig több volt egy átlagos évhez képest.

– Lőrincz György lett az Év borásza az Egri Borvidéken. A 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett szakembert 2008-ban a Borászok borászának, 2009-ben az Év Bortermelőjének választották; 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Nem csak hazai, de nemzetközi sikereket is szerzett, többek között az Év Emberének választották Lengyelországban. Munkásságát az alázat, a hitelesség, az elkötelezettség, és szakértelem jellemzi.

– Tokaj Tajvanba ment! Először mutatkozott be együtt, több tokaj-hegyaljai borászat a távol-keleti, tajvani közönség, szakértők és kereskedők előtt. A tajvani és a tágabb, keleti borpartnerségben még hatalmas lehetőségek vannak és érdemes is lenne kihasználni, mondja Ujfalussy Szabolcs, az egyik résztvevő pincészet, a Disznókő Tokaj Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi igazgatója. A nagy értékesítési láncok az árra érzékenyek, ám például a kínai újév idején komoly szállítmányok utaznak Távol-keletre prémium borokból is. A mostani utazás éppen azért érdekes, mert egyszerre nyolc pincészet képviselte Tokajt, ami – végre – jó kezdete lehet itthon az együtt gondolkodásnak.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 12., szerda 6:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább