Hajnal-táj: Hamarosan a boltokba kerül az ízletes magyar dinnye

A július 10-i adás tartalmából.
 

– Heti néprajz.
– Jövőre lesz nyolcvan éves Miskolc egyik legöregebb fafaragója. Szondi Sándor huszonnyolc éves volt, amikor elkezdett a népművészettel, azon belül a faművességgel foglalkozni és az első pillanattól kezdve tudatosan kereste azokat az idős mestereket, akiktől tanulni lehetett. A Kondor Béla-díjas fafaragó, népi iparművész egy ma már kihalóban lévő szakma egyik képviselője.
– Dohány.
– Lakást és így esélyt kapnak a fiatalok Nagyrédén. A Fiatalok helyben tartásának támogatása Nagyrédén című nagyszabású projekt tette lehetővé, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat felújítva, korszerűsítve olyan helyi, vagy beköltöző fiataloknak adják ki ingyen, akik a nagyközségben szeretnének élni, dolgozni, letelepedni. A fiatalok mellett az idősekre is odafigyelnek a községben, ha kell a tűzifaaprításban, ha kell, a bevásárlásban segítenek nekik.
– Immár húsz éve, hogy amatőr és profi zenészek, énekesek kelnek versenyre az erdő dalnokaival, a madarakkal a Mátrai Művészeti Napok, a Muzsikál az erdő keretében. A tegnap este (vasárnap) zárult rendezvénysorozat idén is sok látogatót és rengeteg természetvédelmi és művészeti programmal ajándékozta meg a Mátra és környéke látogatóit.
– Bozsik József válaszol hallgatóink kérdéseire. Mitől függ a méz bekristályosodásának üteme és gyorsasága? Hogy lehet elkerülni, érdemes-e? A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék, a nektár egy vizes cukoroldat. Legnagyobbrészt fruktózt, glukózt és szacharózt tartalmaz, de megtalálhatók benne fehérjék, ásványi sók, savak és illóolajok is. A nektárból előállított méz lényegében a nektár csökkentett víz tartalmú, a méhek emésztőnedveivel összekevert változata. A méz gyümölcscukor tartalma fokozza annak édes ízét, magasabb szőlőcukor tartalma gyorsítja kristályosodását.
– Szerbiában gyenge lesz a dinnyeszezon, mert az időjárás nem kedvezett a növénynek. A vásárlóknak még várniuk kell néhány hetet a hazai dinnyére, addig is a boltok és a piacok standjain már ott mosolyog a görög és olasz importáru.
– Hamarosan a boltokba kerül az ízletes magyar dinnye. Igaz a hűvös tavasz miatt néhány hét késéssel érett be a kiváló minőségű, szabadföldi, mézédes hazai görögdinnye. A termés remeknek ígérkezik, és mennyiségből is lesz annyi, amennyi bőven elegendő.
– Soha rosszabb zöldborsó szezont! Ezt mondták az általunk megkérdezett ágazati szereplők. Hosszú évek óta idén eredményt és jó termést hozott a zöldborsó, mivel ez a csapadékos és hűvösebb tavaszi időjárás tökéletes a borsónak. Átlagosan 6-7 tonnás termésátlagokról számolnak be a termelők. Ezzel együtt kritikus időszakon van túl az ágazat, tavaly helyenként 50 százalékos volt a terméskiesés, ez a zöldségnövény a klímaváltozást túlságosan megszenvedi, ez pedig összeségében, hatalmas termésingadozással jár.
– Elindul lassan a lecsószezon, annál is inkább, mert a paradicsom egyre olcsóbb. Igaz, a paprika még tartja magát olyan 600-700 ft körüli kilónkénti áron, de paradicsomból már 450 ft-ért is lehet kifogni szépet. Egész Európában sok az idén a paradicsom, a szegedi Mars-téri piacon egy ügyes kis árussal is beszélgetett Nagy Margit.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 10., hétfő 6:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Csány, 2022. július 21. Görögdinnye Mák Zsolt dinnyeföldjén Csány közelében 2022. július 21-én. MTI/Komka Péter

Olvasson tovább