Hajnal-táj: Orvhalászok garázdálkodtak a Tisza-tavon

A július 7-i adás tartalmából.
 

A Béri andezit sziklától a Szentkúti kegyhely vidék át a Salgótarjánt ölelő hegyek vagy a füleki vár ritka geológia képződményei együttesen alkotják a Novohrad-Nógrád Geoparkot, amely 2015-től az UNESCO Globális rendszerének része. Ám ezt a rangot négyévente egy audittal meg kell erősíteni. Német és szlovén szakértők járták be tavaly ezt a vidéket, tárgyalásokat folytattak a geopark kiemelt partnereivel és ellenőrizték, hogy az ide látogatók kellő tájékoztatást kapnak-e. A felülvizsgálatuk eredményét most hozták nyilvánosságra.

Ami nem megy, nem kell erőltetni. Ha nem eszik a ponty, eszik a süllő. Ha az sem, akkor ott a kert, ahol mindig akad munka. Hajnali csali rovatunkban a temerini Jánosi Sándor sporthorgásszal ismerkedhetnek meg.

Orvhalászok garázdálkodtak a Tisza-tavon. Az idei évben a Tisza-tavon elkövetett orvhalászat vétsége miatt már több bűnügyben került sor vádemelésre. Az egyik elkövető húsz keszeget fogott ki. A területileg érintett járási ügyészségek az elkövetőkkel szemben jóvátételi munka, közérdekű munka, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tettek indítványt.

Az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi aszály olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium. A szaktárca ezzel a támogatással kívánja fenntartani a magyar halellátás biztonságát és rögzíteni a haltermelés helyzetét.

Hogyan ismerhető fel a liszteske vagy más néven üvegházi molytetű, és hogyan védekezhetünk ellene? Aktuális növényvédelem Bozsik gazda rovatában.

Befejezéséhez közeledik a fokhagyma betakarítása az észak-bácskai Ludas környéki földeken. Az idei termés kiváló minőségű, a termény íze is kifogástalan – mondják a termelők. A gazdák többsége nagyban értékesítené a fokhagymát, várják a boszniai felvásárlók megjelenését, és szeretnének legalább két eurót kapni a fűszernövény kilójáért, ugyanis kicsiben ennek duplájába kerül a piacokon. A fokhagymatermesztés komoly és nehéz kézi munkát igényel, emiatt egyre kevesebben foglalkoznak vele.

Augusztus 13-ig lehet jelentkezni a NAK startup inkubációs programjába. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett Techlab 2019 óta segíti a hazai agrárcégeket, az elmúlt 4 évben közel 100 startup fejlesztésében vett részt.

Július elsejével hatályba lépett a módosított erdőtörvény, amely az erdőtulajdonosokat és az erdőgazdálkodókat is érinti. Melyek a fő változások?

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 7., péntek 6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Pilisy Csenge

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább