Napközben: Ki védi a szállásadókat, ha kárt tesznek a szobában a vendégek?

A július 5-i adás tartalmából.

– Gyermekgyógyítók – Családbarát díjat kapott a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat
50 évvel ezelőtt azért hozták létre a Hálózatot, mert így közvetlenül azoknak a munkája támogatható, akik a daganatos gyermekek gyógyításában részt vesznek. Az ország 8 pontján küzdenek nap mint nap a rákos gyermekek életéért.

– Élelmiszermentés az iskolai konyhákon
A közétkeztetésben az összes elkészített főtt étel átlagosan 42%-a élelmiszer hulladékba kerül. Vajon milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani? A Magyar Élelmiszerbank Egyesület mintaprogramja. Illetve bemutatjuk a MUNCH applikációt, ami a keresletet hozza össze a kínálattal, azaz a vendéglátóhelyek és a boltok rajta keresztül eladhatják a megmaradt ételeket, amelyeket korábban csak kidobtak volna, a vásárlók pedig olcsóbban, átlagosan ötven-hetven százalék kedvezménnyel juthatnak a finom falatokhoz.

– Jogi rovat: Nemcsak a nyaralókat éri meglepetés egy-egy szálláshelyen, ha nem azt kapják, amiért fizettek. Ki védi a szállásadókat, ha kárt tesznek a szobában a vendégek?

– Szúnyoggyérítés
Tudta, hogy a világ egyik legveszélyesebb állata a szúnyog? Kis mérete ellenére számos fertőzést hordoz. Ráadásul egyre több az inváziós faj “lépi át a határt”, pl. a Tigrisszúnyog. A következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés. Az Ökológiai Kutatóközpont 2019 óta Szúnyogmonitorozással méri fel a veszélyes kórokozókat terjesztő inváziós csípőszúnyogfajokat lakossági megfigyelések alapján.

Napközben – Kossuth Rádió – július 5., szerda 9:05

Szerkesztő: Pilisy Csenge
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább