Hajnal-táj: A hortobágyi racka

A július 5-i adás tartalmából.
 

Voltak idők, mikor a háziasszonyok szívét meg lehetett dobogtatni egy rojtozáshoz vagy fodrozáshoz használt szerkezettel. A megrendelt eszközt apró ékszeresdobozba rejtve szállították házhoz, amit aztán a férj ünnepélyesen átadott, a feleség pedig izgatottan máris kipróbálta a varrógéphez való kiegészítőt. A varrógép része volt a mindennapoknak, sőt, vészterhes időkben, háborúkban nem egyszer a túlélést jelentette. Molnár Péter varrógépműszerész szerint minden egyes darab a múltól mesél. Épp úgy, mint az a budapesti műhely, amely szinte már olyan, mint egy múzeum.

A hortobágyi rackának talán nem kell már a hírnév, hiszen ő lett a hazánkban augusztusban rendezett atlétikai világbajnokság címerállata. Azt azonban kevesen tudják, hogy rokona, a gyimesi racka majdnem teljesen eltűnt Magyarországról. Sok génmegőrzés és gondos kutatómunka eredménye az, hogy a Budakeszi Vadasparkban is megcsodálható állat. Kevesen gondolnák, hogy azzal, hogy egybe nőtt a város a természettel, a vadállataink tiszta vérvonala is veszélyben van.

Széleskörű összefogással, társadalmi munkában építették meg annak idején a pécsi vidámparkot. Gyönyörű környezetben kapott helyet a Mecseken, hamar népszerű lett, a fénykorban 50-60 ezer vendég fordult meg itt. Több mint félszáz játék közül lehetett választani, amikor leégett a budapesti csak ezen a helyen működött az országban az egytelen elvarázsolt kastély. Óriáskerekét és körhintát egy amerikai akció film forgatásához is kibérelték. A park azonban elavult minden felújításra szorult éppen ezért a látogatók is elmaradtak, a retro világra már alig volt kíváncsi valaki. Ötven év utána a park bezárt és az elmúlt lassan másfél évtizedben teljesen lepusztult, ugyanis nem tudtak mit kezdeni vele. Most viszont történt valami a város vezetése egy meseerdőt alakít. A munka a napokban kezdődött meg és jövő tavaszra végeznek vele.

„Tegyünk közösen a természetért! – Önkénteseket vár a Bükki Nemzeti Park. A kitartó természetvédőket arany, ezüst vagy bronz fokozatú önkéntese vagy önkéntes partnere címmel díjazzák. A Bükki Nemzeti Park vállalatok vagy civil szervezetek jelentkezését várják, akik akár szemétszedéssel, állatmentéssel vagy faültetéssel hozzájárulnak a környezetvédelemhez.

Hogyan magozzuk ki a cseresznyét és a meggyet, ha cefrét készítünk? Ki kell-e magozni vagy sem a gyümölcsöket? Mire vigyázzunk a magvakkal kapcsolatban? Cefre és pálinka Bozsik gazda rovatában.

A tavalyihoz képest bizakodóbbak az idén az almatermesztők. Közepesnél jobb termésben reménykedik Bori Vilmos nagyvarsányi almatermesztő is, aki 30 hektáron bioalmát termeszt. De milyenek az idei kilátások és a lehetséges felvásárlási árak? Egyáltalán milyen jövő elé néz a térségben az almatermesztés?

A fóliás dinnye nagy része már elfogyott, a szabadföldi értékesítése most kezdődik Erdőtelken. A Slakta család három évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel. Tavaly az aszály miatt, az évek óta tapasztalható munkaerőhiány miatt pedig felére csökkentették a termőterületet.

Hiába volt bőséges csapadék idén, a tavalyi aszály miatt keletkezett károkért nem kárpótolja a romániai mezőgazdasági termelőket. A nagyobb termésmennyiség nem jár együtt mindenütt jobb minőséggel, ráadásul a magas talajnedvesség miatt elhúzódik a betakarítási időszak is – mondja az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének falugazdásza, Nagy Zsolt. A földműveléssel foglalkozó fiatal agrármérnök szerint az aszálykárok miatti állami kártérítést nemcsak, hogy nem kapták meg a gazdák, de az eredetileg megítélt összeg alig több mint egyharmadát helyezték kilátásba, ami még a beruházási költségeket sem fedezi. Nagyobb árat sem tudnak megszabni a termelők, mert az értékesítési lehetőségeket a nemzetközi politikai helyzet és a nagybani felvásárlók befolyásolják.

Békés vármegyében az árpa betakarításával indult az aratás. A gazdák közül a legtöbben nem tudják megoldani saját maguk a tárolást, így a gabona például a Csabai Raktárszövetkezet hangáraiba kerül. De van-e elég tároló kapacitás és mire kell figyelni tároláskor?

Az idegen gabona nagy mértékben csökkenti a hazai gazdák lehetőségeit. Amellett, hogy szűkíti a tárolókapacitást, az árat is letöri. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében arra kérik a gazdákat, hogyha az értékesítéssel vagy a bértárolással kapcsolatban problémába ütköznek, keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi falugazdászát, aki segít ezek megoldásában.
Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 5., szerda 6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább