Napközben: Digitális biztonság

A június 29-i adás tartalmából.
 

– Digitális biztonság
Ártalmatlannak tűnik, de sokba kerülhet. Egy óvatlanul megnyitott email vagy egy gyanútlanul megadott adat és máris megvan a baj: adathalászok lenullázzák a bankszámlát. Egyre több adathalász támadás ér nemcsak privát profilokat, de szervezetek, bankok rendszereit is egyre gyakrabban érik hackertámadások. Hogyan lehet elkerülni, hogy áldozatául essünk ilyen támadásoknak? Hogyan lehet megelőzni, hogy ellopják személyes adatainkat és hozzáférjenek bankszámláinkhoz? Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?
Megszólalók:
Ragó István, a Magyar Bankszövetség/ Raiffeisen Bank IT Biztonsági munkacsoport elnöke
dr. Munkácsi Viktor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézet Incidenskezelési Főosztályának vezetője

– Kiégés
Gyakran beszélünk a kiégésről a munkavégzés kapcsán, amely megoldására különböző megoldási kísérletekkel igyekeznek tenni a munkáltatók. Ez a jelenség azonban korántsem csak a munkában érhető tetten – ahogy egyre inkább felgyorsul a mindennapi életünk, egyre kevésbé képes tartani vele a ritmust az emberi szervezet. Hogyan lehet felismerni a kiégés jeleit a tartalom- és kultúrafogyasztásban? Milyen hatásai lehetnek a kommunikációnkra és a kapcsolatainkra? Hogyan befolyásolja ezt a jelenséget az internet és az online jelenlét? Milyen praktikákkal lehet elkerülni az általános fásultságot és érdektelenséget?
Megszólaló:
Szakács Adrienn szakpszichológus

– Vízitúrázás itthon
Nyaralj itthon rovat: elindult a vízitúra szezon. A Tiszától a Szigetközig, a Bodrogtól a Rábáig számos hely van országszerte ahol kajakba, kenuba szállhatunk és megtapasztalhatjuk, hogy egészen másképp néz ki a világ a vízről. Sokan szívesen fognak lapátot és eveznek 1-2 vagy éppen 30- 40 kilométert a magyarországi folyókon. Milyen lehetőségek vannak vizitúrázásra itthon? Hol melyik folyón mire kell, vagy érdemes figyelni? Milyennek a kikötőhelyek és a hajópark a különböző folyószakaszokon?
Megszólalók:
Klemencz Henrik, a Magyar Vízitúra Szövetség elnöke
Dallos Sándor, a Vidám Delfin Utazási Iroda ügyvezetője, a Magyar Vízitúra Szövetség elnökségi tagja

– Mentális betegségek
Biológiailag öregebbek azok, akik mentális betegségektől szenvednek – ez derül ki egy friss kutatás eredményeiből. Hogyan lehet felismerni, hogy érintett vagyok az effajta betegségek által? Mi lenne a helyes viszonyulás az ilyen nehézségekhez? Genetikai öröklődés vagy a rossz családi minták idézhetik elő? Hogyan lehet megtörni a rossz mintázatokat?
Megszólalók:
Dr. Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház, Szent László Kórház telephely főorvosa, és az Európai Prevenciós és Terápiás Medicina Alapítvány kurátora
Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta, a Perinatus Alapítvány kuratóriumának elnöke

Napközben – Kossuth Rádió – június 29., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó, Dian Gergő
Műsorvezető: Bak Anita

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább