Napközben: Mehet-e a kerékpáros az úttesten?

A június 27-i adás tartalmából.
 

1.Milyen megtakarításokat érint az új 13%-os adó? Melyek mentesülnek alóla? Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést, ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) aló.

2.Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Posta Zrt. és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A cél, hogy a postai szolgáltatások mindenki számára elérhetőek legyenek. Akár kisbolt is végezhet postai szolgáltatást a jövőben a kis településeken. Hogyan? De milyen postai szolgáltatásokat veszünk még igénybe egyáltalán? Mennyi levél érkezik még egyáltalán postán? Hogyan alakulnak át a szolgáltatások? Mennyi postára van valóban szükség?

3. Társasházi rovat – ki hová parkol? Parkolóhelyek kisajátítása, osztatlan közös területek kisajátítása

4. Egyre nagyobb teret kap a mikro- és elektromobilitás az utakon a meglévő közlekedési módok mellett – nyáron különösen. Nő a diverzitás, egyre többen önállóak a mobilitásban, egyre több fiatal van az utakon két keréken.
Mehet-e a kerékpáros az úttesten? Legyen-e rajta bukósisak, kell-e neki kerékpáros jogsi, az autós jogsi része legyen egy kis kerékpározás? Ezekre a kérdésekre válaszokat kell kialakítani és a közlekedési kultúrát, a mobilitásról való gondolkodást fejleszteni. Hogyan építhető ki kulturált kapcsolat az autósok és a rolleresek, biciklisek között? Hol tartanak a KRESZ-módosítások a mikromobilitási eszközök kapcsán?

Napközben – Kossuth Rádió – június 27., kedd 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető. Süveges Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább