Hajnal-táj: Szerte a világban kedvelik az illata miatt

A június 25-i adás tartalmából.
 

Az Északerdő Zrt. minden évben szervez táborokat kisiskolásoknak. Az erdei iskolájáról is ismert helyen az idén először szerveznek Kamasz Hetet, amelyben a természet szeretetét szeretnék átadni a fiataloknak. Jelentkezni némelyik táborba még lehet, de minden információ megtalálható az Északerdő Zrt. honlapján.

Szerte a világban kedvelik az illata miatt, ezek alól talán csak a szekrényben megbújó molyok kivételek, ezeket ugyanis épp ezzel a növénnyel űzik el. Nógrád vármegyében, a Cserhát lankáin többfelé levendula kéklik, Nagybárkányban is szedd magad akciót tartanak a levendulásában.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrétjén pedig két orchidea fajunk virágzik: a pompás kosbor és a hússzínű ujjaskosbor. A Kis-Sárrét egykori kiterjedt mocsárvilágának két kisebb foltja maradt meg Biharugra határában a 19. századi vízrendezések után. A ritka orchideákat meg is lehet tekinteni.

A Hódmezővásárhelyi agrárszakképzés történetét dolgozzák fel a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának kutatói. A napokban mutatkozott be a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program, amelynek célja a hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltjával kapcsolatos kutatások folytatása.

A Balatonnak most már saját bora is van, amelyet idén 19 termelő, köztük számos dél-balatoni borász készíthet el. A Balatoni Kör legfontosabb célja, hogy a balatoni termelők a térségben tudják értékesíteni a boraikat, valamint, hogy a legtöbb vendéglátóhelyen jelen legyen a régiós bormárka.

A meggyet is megtámadják a cseresznyelegyek, ugyanis két cseresznyelégy faj is károsít. Az egyik az őshonos európai cseresznyelégy, a másik pedig az amerikai földrészről ideérkezett, amerikai cseresznyelégy. Hogyan és mikor támadnak a különböző cseresznyelegyek? Hogyan védhetjük meg a fáinkat ezektől a rovaroktól? Erről beszélnek a szakértők.

A gazdálkodók elmaradt terméseket, a fogyasztók megnövekedett gyümölcsárakat várhatnak az idei szezonban. Az elmúlt évek klimatikus kihívásai, illetve a gyümölcsszektor új technológiai igényei azonban rávilágítottak: a magyar termelés strukturális átalakítására van szükség, különben egyre kevesebb háztartás asztalára kerül friss, ropogós gyümölcs.

Ilyen még nem volt: új boralapú ital készül a Mátrában. Az elkészítéséhez 17-féle gyógy fűszernövényt, illetve citrusfélét használnak. A BorGinben a Mátra és a Jászság ízvilága harmonizál.

Egyre jobb eredményeket érnek el a balatoni borok a hazai és nemzetközi megmérettetések. Taroltak a Balatonboglári Borvidék pincészetei a Vinagorán és a Balatoni Borok Versenyén is. Utóbbiról az aranyminősítések felét hozták el a termelők.

Párt kapott Elmo, a debreceni állatkert hím uhuja. A Bella névre keresztelt tojó egyenesen Svédországból érkezett a cívisvárosba, a szakemberek azt várják a pártól, hogy gyarapítsák a vadon élő állományt. Eurázsia legnagyobb méretű bagolyfaja Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke félmillió forint. Az idén 65 éves debreceni állatkert szomszédságában működik az ország egyetlen vidámparkja, amely a nyári időszakban kifejezetten népszerű a turisták körében.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 25., vasárnap 6:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább