Szombat reggel: Digitális bölcsészet – Térképeken Petőfi összes verse

A június 24-i adás tartalmából.
 

– Múzeumok Éjszakája.

– Egymillió forintból újult meg a Cella Septichora. Restaurálták a falfestményeket illetve a kőfalakat. A világörökség részét képező Ókeresztény Mauzóleum, ma estétől várja a látogatókat.

–  Az év legrövidebb éjszakája. Még ma is tartja magát a szentivánéji tűzugrás, amire a mai Múzeumok Éjszakáján is sor kerül.

– Magyar művészek mutatták világújdonságnak számító szenzoros hangérzékelős szőtt textiliájukat az amerikai nemzeti közgyűjtemény kortárs művészeti múzeumában.

– Kiírták a pályázatot Magyar Építészeti Múzeum megtervezésére.

– Digitális bölcsészet. Térképeken Petőfi összes verse, a róla elnevezett közterületek és intézmények. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai mindent összegyűjtöttek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára és több interaktív térképen helyezték el. A többféle módon szűrhető térképeken tekinthetők meg a költő versei azok keletkezési helye szerint, valamint a Petőfiről elnevezett helynevek, utcák, terek és intézmények is.

– Egy dokumentarista magyar fotóscsapat kiállítása nyílt meg Budapesten. A Petőfi utcák népe című tárlaton a magyarországi és a határon túli Petőfi utcák lakóit örökítették meg.

– Vasárnap kezdődik a XIII. Budavári Bach Fesztivál. A jövő hónap közepéig tartó ingyenes koncertsorozaton hallhatja majd a közönség a Bán István orgonaművész által épített barokk orgonát is.

– A nagykövetségek munkáját a legtöbb országban tiszteletbeli konzul segíti. Vannak formális és névleges posztok, viszont nem ilyen a határ mentén dolgozó osztrák tiszteletbeli konzul munkája. Rengeteg teendője akad konferenciák és gazdasági találkozók szervezése mellett az osztrák állampolgárok ügyes-bajos dolgaiban is segítenie eklle.

– Átadták az Országos Borverseny díjait. A 2023-ban az ország 22 borvidékéről 232 pincészet összesen 824 tétellel nevezett a legrangosabb hazai versenyre.

– Túrázzunk. Találkozás az ördöggel.

– Szombaton kezdődik a X: Nyári Ifjúsági Tánctábor Felsőtárkányban. Újból divat táncolni táncot és ezzel együtt illemet tanulni.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – június 24., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább