Hajnal-táj: Múzeumok Éjszakája - A Veszprémi Művészetek Háza

A június 24-i adás tartalmából.
 

– A Veszprémi Művészetek Háza nemcsak egyetlen estére tervezi a most hétvégi Múzeumok Éjszakáját, hanem már mától elindulnak a programok. Jó lehetőség az idei Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat, amelyhez ezúttal az események kapcsolódnak. Mindez majd negyed évszázada még Franciaországból indult, így jól illik az európai kulturális programsorozatba, ezért is döntöttek úgy, hogy ezúttal Veszprém lesz az országos, kiemelt helyszín.

– Egy másik mai eseményre is felhívjuk a figyelmet: először rendeznek Ökofesztivált a 43. Kaláka Fesztiválon. A programokon szó lesz az újrahasznosításról, fenntartható városokról, a csomagolásmentességről, interaktívan a hulladékgazdálkodásról gyerekeknek.

– Kis falvak hagyományos kiállítóhelyei a tájházak, ahol lelkes helyiek gyűjtik össze a régi élet relikviáit, s emlékeznek örömmel. Az őrségi Nagyrákoson nemcsak mozsár, iga és cseréptál van, hanem egy egyedülálló falvédő gyűjtemény, melyet a nagyközönségnek ráadásul egy különleges ember mutat be.

– Akár egy mobiltelefonon behívott térképre rábökve a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Kutatóintézetében azt is meg tudják mondani, hogy az adott helyen milyen erdő, mezővédő erdősáv vagy gyümölcsös ültethető, mégpedig olyan, amely a klímaváltozás közepette, évtizedek múlva is nem egy senyvedő, száradó, hanem erős, egészséges fákat tud majd megtartani, nevelni.

– Idén a virágzáskor támadó monília nevű kórokozó gomba, vagyis a virág monília, óriási károkat okozott a meggyfákon, a cseresznyefákon, sőt korábban a kajszi virágokon is. Nagyon fontos, hogy minden beteg, elszáradt, fertőzött ágrészt most vágjunk le, hogy egészséges lombozat fejlődjön és kialakuljanak a termő vesszők, majd augusztusig a termőrügyek. Ezzel is felkészítjük fáinkat a jövőre, hogy 2024-ben szép termésre számíthassunk.

– A termés nyolcvan százalék elfagyott, így nemcsak Zalában, hanem egész Európában kevesebb a cseresznye idén, mint tavaly. Ez azonban nem okoz jelentős áremelkedést a piacon, van ugyanis egy lélektani határ, ami fölött már nem lehet eladni a cseresznyét. Az Alma 2000 Kft. közel 100 hektáron termeszt cseresznyét más gyümölcsök mellett. A Nagykutas határában lévő ültetvényen javában folyik a szüret.

– Az aszályos múlt év rádöbbentette a kutatókat és a termelőket, hogy a klímaváltozáshoz alkalmazkodó kalászosokra van szükség. Gyulatanyán a kutató és kísérleti telepen a kalászosok termesztésével foglalkozó gazdák tájékozódtak a fajtaváltás lehetőségéről, illetve a közelgő gabona piacról.

– A somogyvári Vida Katalint mindennél jobban érdekelte a film. Ezzel foglalkozott, ezt tanulta, ebből szerezte a diplomáit. Többet is. Ám hiába forgolódott a legjobb stábokban, hiába dolgozott még Oscar-díjas alkotásban is, a vidék visszahívta. Most a róla elnevezett vendégházat vezeti, gazdasszonykodik és gazdálkodik. Ám a vér nem válik vízzé: már formálódik egy művésztelep megvalósításának ötlete.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 24., szombat 6:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább