Napközben: Idősen is jogtudatosan - pódiumbeszélgetés Győrben

A június 20-i adás tartalmából.

– Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport, az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Gyakran válnak csalók, tolvajok, és betörők áldozataivá, sérelmükre jellemzően személy- és vagyon elleni bűncselekményeket követnek el. Mik azok a jelek, amelyek gyanúsak lehetek? Mire kell odafigyelni, hogy ne váljunk áldozattá? Hogyan változnak a személyiség jegyek időskorban? Miért válnak könnyebben a szépkorúak bűncselekmény áldozatává?
A Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a napokban Idősen is jogtudatosan címmel tartott pódiumbeszélgetést Győrben.

– Utoljára csöngettek ki az iskolákból, elkezdődött a nagybetűs vakáció. Mikor egy szülő a gyermek nyári elfoglaltságait szervezi, felmerül az a kérdés is, hogy a nyári szünetben kell-e, szükséges-e fejleszteni őt. A szakértők szerint a képességek fejlesztéséhez idő, türelem és nyugalom kell, amiből év közben már kevesebb van, így alapozni nyáron érdemes. De tehetjük-e mindezt játékos formában is? Úgy hogy a nyár mindemellett a pihenésről, az önfeledségről és az élménygyűjtésről szóljon?

– Társasházi rovat
Elindult a Kultudvar programsorozat, amely a kultúra erejével segíti a társasházakat. A főváros II. kerületében indult kezdeményezés a felújításra szoruló társasházak belső udvarán szervezett koncertek bevételével járul hozzá a befogadó házak felújításához. A befolyt jegybevételek jelentős részét ugyanis a társasház felújítási alapjának adományozzák, ami egyedülálló lehetőséget kínál a régóta húzódó felújítások megkezdésére. A szervezők és ötletgazdák – Sebestyén Áron és Reviczky Balázs – a programsorozatot a II. kerület Margit-negyedében kezdik meg a helyi önkormányzat támogatásával. Az eseménysorozat hozzájárulhat a kerületi kultúra fellendítéséhez és a társasházi felújítások önszerveződő finanszírozásához.

– A nyári szünet sok gyermek számára az év legjobban várt időszaka, azonban nem mindenkinek felhőtlen a kikapcsolódása. Az elvált szülők csemetéje számára konfliktusokkal terhes napokat is jelenthet, ha a szülők viszonya nem rendezett. Mik a legfőbb kapcsolattartási szabályok az iskolai szünet idejére? Mennyi időre lehet elvinni a gyereket nyaralni? Kell-e a másik szülő jóváhagyása külföldi utazáshoz? Tanácsok elvált szülőknek és mozaikcsaládoknak, hogy a nyár mindenkinek jól teljen és feltöltődést jelentsen.

Napközben – Kossuth Rádió – június 20., kedd 9:05

Műsorvezető: Süveges Gergő
Szerkesztő: dr. Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább