Hajnal-táj: Az elmúlt hetekben több közepes erősségű földrengés rázta meg Arad megyét

A június 15-i adás tartalmából.
 

– Az elmúlt hetekben több közepes erősségű földrengés rázta meg Arad megyét – ezek epicentruma a Maros völgyében volt, de a határ menti magyarországi településeken is érezték őket. Legutóbb, a múlt kedden egy 5,2 tizedes erősségű volt Ópálos környékén. Ennek nyomán már kisebb károk is keletkeztek Aradon és környékén, főleg a hegyaljai településeken. Mind a magán-, mind a középületekben megrepedtek falak, elmozdultak kémények, vagy cserepek estek le a háztetőkről. Jellemzően, a régi, elhanyagolt ingatlanok szenvedtek károkat. nemrég összesítették a károkat.

– Selmecbányán néhány hónappal ezelőtt óriási tűz pusztított, amelyben az egykori Selmeci Akadémia épületei és bányászati emlékei is megsérültek. A Selmeci Akadémia két magyarországi utód intézménye a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem gyűjtést szervezett az egykori Selmeci Akadémia épületeinek helyreállítására. Az összegyűlt pénzt jelképesen június elején adták át Selmecbányán a város polgármesterének.

– Sokan aggódtak az elmúlt időszakban a Fertő tó vízszintje miatt, most a több hónapja tartó csapadékos időjárás után 30 centimétert emelkedett a vízszint. A szakemberek szerint az optimális mennyiséghez azonban még legalább 50 centiméter vízre lenne szükség, de most ennek is örülnek.

– Festői környezetben, a tatai Fényes Fürdő szomszédságában avatták fel a vizek városának legújabb kerékpáros élménypályáját. A sport akár extrém változatának hódolóit is várják, akik nyolc ugratón és falkanyarokon tehetik próbára tudásukat. A pálya további fejlesztésére már most vannak tervek.

– Szilvamoly, szőlőmoly, almafa varasodás, peronoszpóra. Hogyan lehet védekezni ellenük? Aktuális növényvédelem Bozsik gazda rovatában.

– Elkezdődtek a Szedd magad akciók Hevesben. Bár évek óta egyre többen szedik maguk a befőznivalót, idén jóval kevesebbet tudnak hazavinni, mert a fagykár, majd a sok eső miatt nem lesz annyi gyümölcs. Az egyik legnépszerűbb birtokon, Nagyrédén járt Pilisy Csenge.

– Győrben a meggy és cseresznyetermés nagyon szépnek indult az idén, ám a hirtelen lezúduló nagymennyiségű eső és a seregélyek miatt sok esetben megkopasztott fákkal és berepedezett gyümölccsel találkoznak a gazdák, akik az egyébként rendkívül népszerű „szedd magad” akciók bevételéből igyekeznek túlélni a kiesést. Az eső azonban ezeket a programokat is rendszeresen felülírja, újabb károkat okozva a termelőknek.

– A nyár egyik nagy kedvence a málna, amit egyelőre még aranyáron mérnek, hiszen kicsi a kínálat, egyre kevesebben termesztik a gyümölcsöt. A hazai frisspiaci és feldolgozóipari szükségletet évek óta importból fedezzük. Azok a szerencsések, akiknek kertjükben még van termő málnabokor.

– Fiatal gazda sorozat: A master Good családi cégbe szinte belenőtt Bárány Péter, aki a baromfi feldolgozás azon területéért felel, amely biztosítja a vágnivaló baromfiakat a gépsorokra és az export teljesítésére.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 15., csütörtök 6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább