Hajnal-táj: A gazdák már országszerte készülnek az aratásra

A június 16-i adás tartalmából.
 

Elkezdődött Hevesen a Vicán-tó ökoturisztikai fejlesztése. 230 millió forintból szeretnék interaktív módon bemutatni a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet élővilágát. A párhuzamosan a tónak a projekt által nem érintett részén futó A „Zöld város” fejlesztéssel összhangban pedig a turisták számára vonzó, de a helyi lakosok által is használt attrakciót alakítanak ki a tónál. Megfigyelőpontokat, épített leseket építenek ki, szárazföldi tanösvényt alakítanak ki, ahol megfigyelhető a tó élővilága.

Hazánk rendkívül gazdag és színes történeti értékű kertekben. Szűkebb értelemben mégis csak 10-15 olyan kert van, amelyet történeti kertként tartunk számon. Ám legalább 1500 olyan kert van ma hazánkban, mely helyi jelentőségű, vagy történeti értékű, de már lehet, hogy senki nem mondaná meg róla, hogy egykor gondozták. A Magyar Kertörökség Alapítvány idén egy olyan kertészeti protokollon dolgozik, amellyel ismét élettel telivé, sőt akár gazdaságossá is lehetne tenni ezeket a kerteket.

Sikeresen működik a közösségi kertprogram Zalakomárban. A Zala vármegyei településen sok a hátrányos helyzetű család, éppen nekik szeretne segíteni a Máltai Szeretetszolgálat, akik évek óta jelen vannak a faluban. A több hektáros területen megtermett zöldségeket, ha kell, szétosztják a rászorulók között. A jó példa terjed, egyre több kiskertet művelnek meg maguk az emberek.

Az esős időszak kedveznek a szúnyogoknak, de mit tehetünk, hogy kevesebb kellemetlenség és csípés érjen bennünket? Szúnyogriasztó növények és más praktikák Bozsik gazda rovatában.

20-30 százalékkal kevesebb tojást fogyasztunk nyáron, mint a hűvösebb évszakokban. Ilyenkor a tojástermelők kivágják a tyúkállomány egy részét is. Az import is csökken a hazai termelés elegendő a hazai igények kielégítésére.

A sertéstartók egy része jó érzéssel konstatálja az eladási ár növekedését, de Szilágyi Gábor a mátészalkai Bászna Sertés Zrt tulajdonosa szerint, a felfutáshoz megfelelő állomány szükséges. Ugyanakkor azt is lehet tapasztalni, hogy kis telepek közül több is bezárt. A közeljövőben az állomány nagyság mellett még a modernizáció is meghatározó lesz.

Két hét múlva, Péter –Pál napja, a hagyomány szerint ekkor kezdődik az aratás. Szépek a kalászosok, de a sok csapadék gondot is okozhat. A gazdák már országszerte készülnek az aratásra. Van, ahol már megkezdődött az árpa betakarítása, máshol még várnak a gépek indulásával. Mi a helyzet az ország egyes részein? Milyen állapotban vannak a gabonák? Szántóföldi helyzetkép aratás előtt a Békés Vármegyéből, a Dél-Alföldről, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéből és a Kisalföldről.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 16., péntek 6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Pilisy Csenge

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább