Hajnal-táj: Eddig kiváló az idei epertermés

A június 14-i adás tartalmából.
 

– A hazai hímzők és néptáncosok Mekkája a fővárosi Akácfa utcában található. A bolt tulajdonosa Balázs János hosszú évtizedek óta gyártja és árusítja a kézimunkához és a táncosok pliszészoknyáihoz nélkülözhetetlen anyagokat, mintákat. És bármennyire is furcsa, a boltvezető keze nem a tűkhöz, hanem a hegedűhöz szokott. Városi séta Gellért Andrással.

– Újabb turisztikai beruházás kezdődik Hévízen. Az elnyert 300 milliós uniós forrásból és kormányzati támogatásból befejeződik a gyógyhelyprojekt és tovább fejlesztik az egregyi városrészt. Hévízen optimisták a szakemberek, hiszen tavaly a statisztikák szerint 950 ezer volt a vendégéjszakák száma, idén azt látni, ez tovább erősödik – talán az egy milliót is meghaladja majd.

– Nagyon sok malom működött valamikor Baranyában, a gabonaőrlő szárazmalmok mellett vízi- és hajómalmokból is akadt nem kevés. Az Ormánságban pedig gyümölcsmalmok is működtek, sőt a Mecsekben még papírmalmok is voltak. Orfűn ezekből láthat néhányat működés közben is akár az érdeklődő, de arra is van lehetőség, hogy papírt is készítsenek. A múlt hónaptól már múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a turistákat.

– Télutón a nagy meleg, a korai rügyfakadás, majd virágzáskor több ízben is erős fagyok tizedelték az északi akácra érkező méhészek kilátásait, s most a hűvösebb időjárás rontja az esélyeket. Így az idén sok alföldi méhész eredmény nélkül tér haza a salgótarjáni hegyekből.

– Mitől reped ki a ropogós cseresznye? Mi a magyarázata? Idén nagyon erős volt a virágmonília fertőzés is a cseresznyefákon, most pedig a különféle monília típusok tönkre teszik a gyümölcsöt. A Rita nevű nagyon korai érésű cseresznye is áldozatul esett a kirepedésnek, de a Bigarreau Burlat nevű francia fajta is tönkrement. Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a kirepedést? Van-e egyáltalán bármilyen lehetőségünk a károk elkerülésére? Igen, van: egyenletes vízellátás, és kalcium tartalmú lombtrágyázás. Részletek szerdán reggel.

– Eddig kiváló az idei epertermés a mennyiséggel és a minőséggel is elégedettek a gazdák, hiszen idén a fagy nem okozott károkat, bár a sok eső és a hűvös idő miatt a szokottnál később érik a gyümölcs és a penészedés is okozott némi kárt a szezon elején. A szedd magad földek már megnyitottak, mi egy Sopron melletti kis településre Balfra látogattunk ki.

– A tavalyi nagyon rossz termeltetési év után, most jobbak a kilátások a dohányföldeken is, hiszen a homokos nyírségi , szabolcsi területekre mindig akkor érkezett és érkezik a csapadék, amikor már éppen kellett. Jelenleg az emberi munkaerő hiánya okozza a legtöbb fejtörést a gazdáknak, ezért a gépesítésben látszik a jövő.

– Villámárvizek pusztítottak a múlt héten országszerte, a károk felmérése még zajlik. A hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék lakóházakban, középületekben és szántóföldeken is komoly károkat okozott. Gyöngyöstarjánban két embert magával ragadott a sodró ár, egyikük sem élte túl a természeti katasztrófát. Ez az első eset Heves váregyében, hogy a villámárvíz emberéletet követelt.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 14., szerda 6:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább