Napközben: Hogyan használjuk helyesen a klímát?

A június 13-i adás tartalmából.
 

– Bődületes mennyiségű csapadék áztatta el az országot a napokban. A heves esőzés következtében villámárvizek alakultak ki, amik mindent elárasztottak, ami az útjukba került.
Kedden Kétyen söpört végig egy hatalmas sárfolyam, de hasonló történt a Győrtől délre található Sokorópátkán, Kaposváron pedig több utca víz alá az esőzések miatt. Gyöngyöstarjánban két halálos áldozata is van a felhőszakadást követő villámárvíznek. Az áradás árokba dobott autókat és pincéket, garázsokat öntött el. Hogyan tudunk felkészülni a szélsőséges időjárásra? Hogyan előzhetjük meg a károkat? Mire fizet és hogyan biztosító? Mire érdemes biztosítást kötni?

– Bár a hőség még várat magára, egy-egy melegebb napon már sok helyen bekapcsolják a klímát. De tudjuk-e hogyan használjuk helyesen? Hány fokra állítsuk és milyen gyakran ellenőriztessük? Milyen klímát vegyünk? Miért fontos, hogy mekkora helyiségbe mekkora gép kerüljön? Milyen betegségekhez vezethet, ha rosszul használjuk? Lehet-e gazdaságosan működtetni?

– Minden szülő és nagyszülő álma a mindig, mindent jóízűen megevő gyerek és más gyereke mindig jobban és változatosabban eszik, mint a miénk. De hogy reagál a szülő, mivel próbálkozik, amikor a korábban jól evő gyerek, egyik napról a másikra válogatós lesz? Hol húzódik a határ a válogatós és az evészavaros gyerek között? Mikor kezdjünk gyanakodni? Miért alakul ki az evészavar? Mi határozza meg az ételekhez fűződő viszonyunkat?

Napközben – Kossuth Rádió – június 13., kedd 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább