Szombat reggel: Huszonhét ország szerzőitől tartottak maratoni felolvasást az Irodalom Éjszakáján

A június 10-i adás tartalmából.
 

– Irány az űr! A Kossuth Rádió mostantól folyamatosan kíséri a négy magyar űrhajósjelölt felkészülését egészen egyikük négy év múlva esedékes indulásáig. Az „Irány az űr” című adásunk első adása vasárnap délután jelentkezik.

– Könyvheti bemutató: Az amerikai álom vége. Fekete Rajmund Kennedy-könyve új határokat jelöl ki.

– Az idősek életminőségének javítását célzó nemzetközi program zárult csütörtökön melyet az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete szervezett. A résztvevő országok egymás jó módszereit vitatták meg többek közt elismerően nyilatkoztak arról ahogy az idősek foglalkoztatását támogatják Magyarországon.

– Adathalászat, nigériai csalók, hamis banki hívások, közösségi térben történő adatlopás. csak néhány azok közül a kibertérben történő visszaélések közül, melyek szinte mindennaposak már életünkben. Ráadásul a módszerek is egyre kifinomultabbak. A felismeréshez és megelőzéshez ad segítséget a héten indított KiberPajzs elnevezésű kampány.

– Utazások az szélességi körök mentén

– Egyre többen szedik a gombát a Mecsekben és nem csak azok akik eladásra kínálják azt a vásárcsarnokban. A többség már tudatosan indul az erdőbe azonban akadnak szép számmal olyanok, akik mindent ami az útjukba esik összegyűjtenek.. A Pécsi Vásárcsarnokban megnyílt a „ Gombák földjén” vándorkiállítást. A jövő hét közepéig látható kiállítás ideje alatt iskolás csoportok számára, előzetes bejelentkezés alapján, délelőttönként Gombaórákat tartanak.

– Huszonhét ország szerzőitől tartottak maratoni felolvasást a héten megrendezett Irodalom Éjszakáján a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén először izlandi felolvasással is gazdagodott a program, az ázsiai irodalomból pedig dél-koreai és japán szövegek színesítették az eseményt.

– Tudásalapú építészet. Kísérleti program indul Magyarországon. Miként lehet építészeti megoldásokkal támogatni a tudásterek például egy egyetem fejlődését? Hogyan lehet a változó igényekhez és technológiai fejlődéshez alkalmazkodó építészeti megoldásokkal segíteni az oktatást és a kutatást? Összeilleszthetők-e az ilyen fejlesztések és a városi környezet? Erről szervezett konferenciát Tanuláskutató Intézet péntek délután.

– A világ legjobbjai közé kerültek a magyar betonkenusok. A legutóbbi nemzetközi megmérettetésen Hollandiában is aranyérmet szereztek. A betonkenuversenyeknél a legnagyobb kihívás olyan hajót építeni, amely egyszerre könnyű, mégis kellően merev, sávtartó, mégis jól manőverezhető. Mivel általában a versenyeken több szempont szerint osztanak díjakat, előfordul, hogy egyes csapatok a legnehezebb -de még a vízen úszó- hajót próbálják megépíteni, mások pedig az innovatív anyagok felhasználásával vagy éppen fenntartható gyártási módszerekkel -például újrahasznosított beton beépítésével- próbálják megnyerni a zsűrit.

– A nemzetközi diákcsere programban magyar diákok holland, finn, olasz, norvég és észt fiatalokkal együtt hajóznak ki egy norvég kikötőből, hogy egy hetes utazást megtéve a tengeren Koppenhágában kössenek ki. A legénység tagjai megismerhetik a nagyhajós vitorlázást vendégfogadó kikötők kultúráját. Az úton egy tengerbiológus vezetésével környezetvédelmi kutatásban is részt vesznek.

– Idén is megrendezik az Ars Sacra Fesztivált. A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a szervező alapítvány nyári sétákra várja holnaptól ( vasárnap) az érdeklődőket, a művészeti missziójához közel álló tematikák mentén bemutatva Budapest egy-egy részét.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – június 10., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább