Napközben: A zöldségfogyasztás hatása a szervezetünkre

A június 12-i adás tartalmából.
 

– Egyre több egészségüggyel kapcsolatos kutatás jut arra a következtetésre, hogy az étkezés, pihenés és mozgás mértéke és minősége meghatározó a különféle emésztési és pszichés betegségek megelőzésében, de gyógyításában is. Az étkezés egyik kiemelt eleme pedig a fiss zöldség, gyümölcs. A kutatások meggerősítették, hogy a zöldségfogyasztás kihatással van a bélfóra alakulására, ezen keresztül pedig befolyásolhatja a szrvezetbe, véráramba kerülő hasznos vagy épp káros anyagokat, amik hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Eddig csak annyit hallottunk, hogy együnk több zöldséget, de milyen fiziológiai, biológiai hatásai vannak a zöldségfogyasztásnak? Milyen hatásokat vált ki a szervezetünkben és ezeket miként lehet tudatosan használni? MIként lehet a szervezetünket rászoktatni – mert lehet! – hogy kívánja a zöldségeket? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Szűcs Zsuzsannával, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnökével, lévén a nyár kiemelt időszaka a zöldségfogyasztásnak.

– A nyári időszak a családi és baráti túrák időszaka. Sokan indulnak gyalogtúrára és kerékpáros túrákra, melyeken a szállásokat mindig máshol foglalják, alkalmazkodva a helyi adottságokhoz, lehetőségekhez. Egy-egy ilyen túra speciális felkészülést is igényel, megfelelő ruházatot, kiegészítő felszereléseket a főzéshez és némi gyógyászati előrelátást, hogy baj esetén is minél gyorsabban megoldhassák a problémákat. Hogy készüljünk fel egy-egy hosszabb túrára, mit gondoljunk át, miként válasszunk útvonalakat és szállásokat, figyelve természetesen a résztvevők összetételére, életkorára is, hogy élmény legyen a nyári kirándulás. MIndemellett sokan indulnak külföldre is, és néhány országba érdemes védőoltásokkal érkezni, mert az ottani ételek és körülmények miatt elkaphatunk itthon kevésbé ismert fertőzéseket. Ezekkel kapcsolatban is érdemes felkészülni.

– A nyári időszak a könnyed, divatos öltözködés időszaka is, Nagy Bálint segítségével az Akadálymentes tovatban azt mutatjuk meg, milyen lehetőségeik vannak a különféle testi sajátosságokkal élők számára, hogy ők is csinosnak, divatosnak érezhessék magukat.

– Magyarország sajnos mindig is élen járt az alkoholfogyasztásban, nagyon sok betegség kialakulásában, sőt, haláleset hátterében is ott van az alkohol. Nyáron pedig sokkal többet iszunk a szabadságok, beszélgetések miatt. Az utóbbi években a gasztonómia után mintha kultúrája alakulna ki az alkoholfogyasztásnak is – ami talán befolyásolhatja az egészségügyi következményeket is. A mennyiségi ivás helyett elindult egyfajta minőségi fogyasztás. Kezdődött a borfogyasztással, jöttek a kézműves sörök és most az égetett szeszekkel történik hasonló.

– Ezzel párhuzamosan elkezdődött a kézműves italok gyártása, fejlesztése. Ginből csak 40 kiscég van itthon, és három aranyérmesünk is lett a legnagyobb világversenyen, vakteszten. Milyen jellemzők alapján lehet fogyasztási kulturáról beszélni az alkoholnál, milyen kritériumok alapján jelenik meg (korosztály, anyagi lehetőségek, igényesség, tájékozottság a világ trendjeiben), honnan veszik a mintákat, változnak-e az ivási szokások – s ezzel együtt vannak-e már látható következmények.

– Ezzel párhuzamosan új szakmák is formálódnak a szektorban, több kezdeményezőkészség tapasztalható – hogy születik meg egy új ágazat, mennyi munkavállalót érinthet, kik vágnak bele egy-egy ital gyártásába, honnan veszik a mintákat, hogy építik fel a folyamatot, hol lehet ezt tanulni, milyen területekre van hatása – például egyre többen szüretelnek borókát és adják el hazai és külföldi felvásárlóknak.

Napközben – Kossuth Rádió – június 12., hétfő 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább