Hajnal-táj: Mintaszerű a szántóföldek állapota országszerte

A június 7-i adás tartalmából.
 

– Folyamatosan zuhan a kenyérgabona ára, a búzára információnk szerint már 62-65 ezer forintos áron kötnek szerződést. Ez annak fényében jelentős változás, hogy decemberben még 135-140 ezer forint volt a búza tonnánkénti ára. A fordulat egyik legfontosabb oka, hogy jelenleg mintaszerű a szántóföldek állapota országszerte, főleg az egy évvel ezelőtti viszonyokhoz képest. Kellő mennyiségű csapadék hullott az elmúlt öt hónapban és további esők ígérkeznek. Így összességében jó termés várható árpából és búzából is.

– Rendezvény-, és közösségi helyszínként szeretnék használni a jövőben Szombathelyen. A város belterületén található hatalmas terület egy részét most 120 millió forintból felújították, és nyáron már egyre több programot szerveznek ide a helyiek nagy örömére.

– Idén is mintegy százezer egynyári virág díszíti Győr köztereit, emellett több mint 50 virágoszlop is kikerült a belvárosi sétálóutcáira, tereire, valamint különleges virágpiramisok, virágoszlopok, virágládák díszítik azokat a területeket, ahol ágyások kialakítására nem volt lehetőség. A nem télálló növények, azaz a leanderek, babérok, pálmák és borókák nagy virágládákban láthatóak, illetve a győri b belváros számos nagyméretű -mozgatható- dézsás növénnyel is gazdagodott. A részletekről Ozsvárt Tamást, a Győr-Szol Zrt Kommunikációs csoportvezetőjét kérdeztük.

– Hangtár – Ötvenéves a Hortobágyi Nemzeti Park.

– Az erdőkben zajló illegális tevékenységnek volt hivatott gátat szabni az a nagyszabású akció, amit a napokban a Vérteserdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a területileg illetékes rendőrkapitányságok közösen hajtottak végre. A természetet és annak nyugalmát károsító események az elmúlt hetekben megszaporodtak, így a motorkerékpározás, egyéb járművel behajtás, és az illegális szemétlerakás.

– Az Országos Jótékonysági Vadásztársaság ezekben a napokban adja át azokat az eszközöket, melyeket a múlt év végi jótékonysági vadászatok során összegyűlt adományokból szereztek be. A baranyai vadászok által összegyűlt közel kétmillió forintból a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának vásároltak az intenzív ellátást segítő speciális gyógyszerporlasztó és lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket.

– Almafán is kártételt okoz a levélpirosító almafa levéltetű, és a ribiszkebokrokon is a levélpirosító ribiszke levéltetű. A sodrómolyok pedig a málnától kezdve, a gyümölcsfákig, dísznövényekig, sokféle növényt megtámadnak. Hogyan védekezhetünk ellenük? Mennyire súlyosak ezek a kártételek? Idén óriási inváziót tapasztalunk a különféle levéltetű fajok támadásaitól. Ezekre a kérdésekre keressük a választ csütörtökön reggel.

– Fiatal gazda sorozatunk. Pilisy Csenge – Bajban vannak a termelők Szomolyán, a hideg és csapadékos időjárás miatt kevés és későn érik a cseresznye. Az eső miatt azt is nehezen tudják leszedni, ami beért, mert nem lehet rámenni a földekre. Pedig a borsodi település a rövid szárú fekete cseresznyéjéről lett híres, mert sehol a világon nem érik ebből a gyümölcsből olyan fekete, ízletes, zamatos és ropogós gyümölcs, mint ott. Együtt László nagyszüleitől örökölt területeken telepített 12 évvel ezelőtt újra cseresznyét, hogy megőrizze a hagyományos tájfajtát.

– Nem a végzettséget igazoló papír megszerzésének pillanatától számít valaki drónpilótának, ezért az oktatásnak elképesztő jelentősége van. A hatósági szabályozás értelmében minimum 300 órás növényvédelmi drónpilótaképzést kell teljesíteni annak, aki a jövőben ezzel szeretne foglalkozni. Aki tehát ilyen képzést keres, előtte mindenképpen érdeklődjön, hogy ténylegesen végig oktatják-e a 300 órát, mert nagyon komoly tudást kell magukba szívniuk a hallgatóknak, hogy ténylegesen használni tudják ezeket a gépeket.

– Mintaszerű a szántóföldek állapota országszerte, főleg az egy évvel ezelőtti viszonyokhoz képest. Kellő mennyiségű csapadék hullott az elmúlt öt hónapban és további esők ígérkeznek. Így összességében jó termés várható árpából és búzából is. Ezzel együtt folyamatosan zuhan a kenyérgabona ára, az új búzára információnk szerint 60-62 ezer forintos áron kötnek szerződést.

– Megnyitotta kapuit a Szántóföldi Napok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége hagyományosan a Fejér vármegyei Mezőfalván tartja meg az ország egyetlen álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítását több mint 40 hektáron. A gépbemutatón munkavégzés közben találkozhatnak az érdeklődők az eszközökkel és a növénytermesztés legkorszerűbb szakmai eredményeivel is megismerkedhetnek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 8., csütörtök 6:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább