Napközben: 94. alkalommal nyitja meg kapuit az Ünnepi könyvhét

A június 7-i adás tartalmából.
 

– Németországban csaknem megháromszorozódott a kihasználatlan irodai munkaállomások aránya 2019 óta a koronavírus miatt 2020-ban szélesebb körben bevezetett és azóta is alkalmazott otthoni munkavégzés folytán – derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet friss felméréséből. Egyes cégek az üres irodákat co-working terekké alakítják át, hogy több személyes interakciót tegyenek lehetővé az irodai napokon. Más cégek csökkentik a helyigényüket, hogy megtakarítsák a kihasználatlan irodák költségeit. Mi a helyzet itthon? Épülnek-e új irodák? A munkaerőpiacon mennyit nyom a latba az inspiráló munkahelyi környezet? Az Év Irodája verseny és a Real Estate Awards az ingatlanpiac meghatározó eseménye már 14 éve. Megnézzük, hogy kiket díjaztak idén és mik a legújabb trendek.

– A hetekben megint súlyos áramütést szenvedett egy diák, aki felmászott a vonat tetejére. A tavalyi évben több hasonló, halálos baleset is történt, ami miatt a Bethesda Gyermekkórház a közösségi oldalán kérte a fiatalokat, hogy ne másszanak vonatokra. A pszichológus szakértő szerint nem rossz, hanem impulzív fiatalokról van szó általában, ráadásul a közösségi médiában is terjednek ilyen életveszélyes kihívások. Nyáron megszaporodnak ezek a balesetek, hiszen több a szülői felügyelet nélkül maradó, unatkozó gyerek, kamasz. És ott vannak azok a már szimpla csínytevésen túlmutató esetek is, amelyek nemcsak önveszélyesek, de komoly balesetet és károkat okozhatnak. Ilyen a vonatdobálás vagy a különböző tárgyak sínpályára helyezése. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

– Jogi Rovat
A Mount Everesten eltűnt hegymászó, Suhajda Szilárd tragédiája megrázta az egész országot. Ilyen esetben nemcsak a gyásszal kell megküzdeni a családnak. Az eltűnt személyek holttá nyilvánítása bonyolult jogi folyamat. A bankszámához, megtakarításhoz való hozzáférés, a szülői felügyelettel összefüggő ügyek intézése pedig egy külön procedúra, amellyel minden eltűnt személy családtagja szembesül.

– 94. alkalommal nyitja meg kapuit az Ünnepi könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseménye. A könyv ünnepe alkalmából beszélünk a legújabb olvasásnépszerűsítő kezdeményezésekről.
Sokszor hallani, hogy a gyerekek, fiatalok nem, vagy nem eleget olvasnak. Erre némileg rácáfolnak a booktokerek… Hallott már róluk? Ők azok a fiatal könyvmolyok, akik a TikTokon néhány másodperces videót tesznek közzé a legújabb vagy számukra kedves könyvekről. A közösségi médiának ez a leginkább fiatalok által használt fajtája ugyanis nemcsak bugyuta videók és értelmetlen kihívások színtere, hanem tökéletesen alkalmas platform egy újabb lehetőség kiaknázására: a könyvek és az olvasás népszerűsítésére. Szó lesz arról is, hogy a szülők nyáron milyen praktikákat vethet be a gyermek olvasása érdekében és hogy mennyire fontos az is, hogy mi magunk is szakítsunk időt az olvasásra.

Napközben – Kossuth Rádió – június 7., szerda 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória
Műsorvezető: Horváth Szilárd

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább