Napközben: Apák napja

A június 6-i adás tartalmából.
 

– Van egy látszólag bőrgyógyászt érintő betegség, a dermatillománia, ami azonban mélyebb okokat sejtet. Jellemzője a bőr vakarása, csipkedése, dörzsölése ami nem engedi, hogy begyógyuljanak a sebek. Gyermekkortól kezdve érinthet, nem is oly keveseket. A háttérben viszont belső feszültség, szorongás áll, amit viselkedésterápiával lehet oldani, idáig kevesek jutnak el. Hogy lehet felismerni, hogy erről van szó és miként lehet oldani, gyógyítani, erről beszélgetünk.

– Szép hagyomány immár, hogy az Apák napját, azaz június harmadik vasárnapját, követő hétfőn – idén 2023. június 19-én – az édesapák beviszik magukkal a munkahelyükre a gyereküket. Ez azért nagyon fontos, mert apaként életük egy jelentős részét sokan egy olyan helyen töltik, amiről a gyermekek csak nagyon keveset, vagy egyenesen semmit sem tudnak. A modern életvitelben egyre szűkülnek azok a lehetőségek, amelyekben apa és gyerekei együttműködhetnek, azaz a közös cselekvés során ismerhetik meg egymást, épül ki közöttük életre szóló kapcsolat, ennek szerepéről, hatásairól szeretnék beszélgetni Bedő Imrével, az Apák Klubja alapítójával…

– Társasház rovat

– Győrben tartottak egy szakmai egyeztetéssel összekötött tájékoztatót a pannonhalmi apátság gimnáziumában kidolgozott jelzőrendszerről, melynek segítségével a tanulók jelezhetik, ha úgy érzik, valamilyen bántás, visszaélés történt velük szemben, sérülhetett a méltóságuk, lelki egészségük. Terveik szerint szeretnék bemutatni a többi iskolának is és elterjeszteni, ennek kapcsán beszélgetünk majd arról, hogy egyáltalán mik a gyermekjogok, milyen formában érvényesülhetnek illetve kell, hogy érvényesüljenek, kiknek kell/kellene azokat érvényesíteni s miként működhet életképesen egy ilyen rendszer úgy, hogy elbírálni az esetleges attrocitásokat felnőttek bírálják el, miközben ők követik el gyakran. Hogy lehet egy ilyen lehetőséget úgy működtetni, hogy a gyermekeket szolgálja, de visszaélni se lehessen vele.

Napközben – Kossuth Rádió – június 6., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább