Hajnal-táj: Minőség a mennyiség helyett - A hazai szarvasmarha ágazat

A június 6-i adás tartalmából.
 

– Gyöngyösön illegális kutyaszaporító telepre bukkantak állatvédők. Az állatok közel 30-an egy igazi horror tanyán éltek, a kosz és szag leírhatatlan. A házban plafonig érő szemetet, a földön pedig macskatetemeket, illetve több oltási könyvet találtak a szakemberek. A gyöngyösi önkormányzat állatkínzás miatt feljelentést tett, és rendőrségi eljárás van folyamatban.

– HANGTÁR Pávai

– Hazai gének Őshonos lovak
A magyar nemzeti génvagyon állatairól szóló sorozatunk következik. Őshonos állataink kiszorultak a tömegtermelésből jobbára kedvtelésből tartják őket, ez pedig, veszélyezteti fennmaradásukat. Kihalásukkal pótolhatatlan genetikai értékek vesznének el örökre és a velünk élő állatok sokfélesége (biodiverzitása) is eltűnne. Sorozatunk kéthetente, kedden jelentkezik, az a szándékunk, hogy ezeknek a fajtáknak a várható jövőjét mutassuk be. A mai részben a kisbéri félvér lóról szólunk.”

– Állatvédelem – Lókínzás?
Méltatlan körülmények között élt, egy tető nélküli tákolmányban húzta meg magát rosszabb időkben. Enni kapott, de a területen állt a trágya, ha esett, sárgödör alakult ki az udvaron, azt kerülgette. Egy szabadbattyáni, Fejér megyei gazda ennél többre nem becsülte a lovát. Korábban egy tehene rossz tartása miatt is bejelentették a környékbeliek, akkor a tehenet elvitték onnan. Utána jött a ló. A szomszédságban élő állatszerető emberek nem tudtak elmenni az állat szenvedése mellett. De vajon mit tehet az ember, ha más állata kerül veszélybe?

– Illegális szaporítótelepet számoltak fel
Gyöngyösön egy kutyákat szaporító telepre bukkantak állatvédők. Bejelentést kaptak, miszerint egy családi háznál iszonyatos bűz terjeng és rengeteg állat található odabent. Az állatok közel 30-an egy igazi horror tanyán éltek, a saját ürülékükben, retekben. A házban plafonig érő szemetet, a földön pedig macskatetemeket, illetve több oltási könyvet találtak a szakemberek.

– Nemzetközi védelmi intézkedések természetkárosítás ellen
Magyarország szerves része több, természetkárosítás elleni nemzetközi egyezménynek. A hasonló együttműködések nem csak a klímakrízis elleni hatékony fellépésben segítenek, de az illegális állat- és növénykereskedelmi hálózatok felkutatásában és felszámolásában is. Kulik Bence összeállítása

– Az abdai piac megnyílt
Hétvégén átadták az abdai vásárteret. A Győr melletti, mintegy 3300 lelkes község több mint 56 millió forint összegű támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával a helyi termelői piac, az ún Abda Agora megvalósítására. Az ünnepélyes megnyitón, az első abdai termelői piacon készült GE öáll.

– Nyűvek – Bozsik gazda
Cseresznyelegyek és a korai érésű fajták. Dr. Pénzes Béla egyetemi tanár mondja el a cseresznyelégy életciklusát. A Rita cseresznye már most érik, és a Bigarreau Burlat nevű francia fajta is. Hogyan védekezzünk a cseresznyelegyek ellen? Lehet-e még most is védekezni, a késői érésű fajták esetén? Hallgatónknak Germersdorfi cseresznyéje van, és minden évben tönkre teszik a nyűvek.

– Támad a monília
Tavasszal a fagyok, most viszont a gombabetegségek tizedelik meg a csonthéjasok termését Vajdaság-szerte. Az észak-bácskai gyümölcsösökben meggyből biztosan kevés lesz, de a kajszi hozama is gyengének mutatkozik. A monília évről évre gondot okoz a gyümölcstermesztőknek.

– Gomba támad a kis gyümölcsösben is
Szabó László őstermelő kicsit több, mint 10 hektáron termeszt gyümölcsöt. A kajszibarack három éve semmit nem terem, az őszibarack tavasszal jócskán lefagyott. A cseresznye is kevesebbet mutat, mint amit vártak idén, ott főleg a gomba támadott. Úgy tűnik, egyedül a meggyben bízhatnak. De ahhoz, hogy képesek legyen családi vállalkozóként lépést tartani, az utolsó pillanatban kénytelenek váltani.

– Minőség a mennyiség helyett – hazai szarvasmarha ágazat
A minőség irányába lép az állattenyésztő ágazat Magyarországon – a tejtermelő tehenészetek és a húsmarha tartók is ebben látják a jövő legnagyobb lehetőségét. A Magyar Állattenyésztők közgyűlésén megjelentek a legnagyobb tenyésztők. A szakma egyre inkább úgy látja, nem a mennyiségnek, a minőségnek lesz keletje a következő években, a piac időről időre tisztul, és az járhat jól, aki befektet a kutatásba és termékfejlesztésbe is.

– Túzokcsibék születtek Dévaványán
A Csanádi- pusztákon, a túzokvédelmi mintaterületen és az ide tartozó tájegységen van Európa legerősebb túzok élőhelye, és a hazai populáció negyven százaléka is található. Több mint 600 madár él ott- Dévaványán és környékén- ahol a természetvédelmi szakemberek munkájának hála teljesen stabillá vált az állományuk. Most a fokozottan védett madarak mentett tojásaiból kelt ki hét kis kis túzok csibe.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – június 6., kedd 6:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább