Napközben: Idén szezonja lehet az államilag támogatott albérleteknek

A június 5-i adás tartalmából.
 

A következő hetekben számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére. Ezek a rovarok ártalmatlanok, ráadásul védettek is, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. De nemcsak ezek, hanem a többi darázsfaj nőstényei is keresik vagy már meg is találták az alkalmas helyet a fészekrakásra. Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen? Megelőzhető-e hogy a közelünkben építsen fészket? Mikor hívjunk szakembert a darázsfészekhez és mi az, amit semmiképpen se tegyünk, ha darázsfészket fedezünk fel? Fizethet-e a biztosító a darázsírtásra és a rovarok okozta károkra?

Idén szezonja lehet az államilag támogatott albérleteknek. Többféleképpen is felhasználható lakhatásra az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás, amelyhez állami támogatás formájában 20 százalékos adó-visszatérítés jár. A megtakarítást ugyanis fel lehet használni a 25 év alatti, felsőoktatási intézménybe járó gyermek kollégiumi díjának vagy az albérletének finanszírozására. Mennyiért bérelhetünk szobát, lakást az egyetemi városokban idén? Mikor érdemes elkezdeni a keresést? Ha most találunk, szeptemberig az üres lakás után fizetünk?

Önkéntes rovat A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismét várja a vasút és régmúlt szerelmeseit, hogy önkéntes programja keretében részesei legyenek a Skanzen Vasút mindennapjainak. A Skanzen vasúti önkéntes programja keretében egyedülálló, ingyenes képzés indul a múzeumban, ahol a vasút iránt érdeklődő jelentkezők vasúti feladatköröket sajátíthatnak el. A tanfolyam elvégzése után váltókezelő, tolatásvezető, jelzőőr, sorompókezelő munkakör betöltése mellett mozdonyvezetők is lehetnek a Skanzen Vasúton.

Az idült vesebetegség sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik. Hazánkban egészen mostanáig nem készült pontos felmérés a CKD-ban szenvedők számáról, most viszont kiderült, hogy a laboratóriumban vizsgált 100 ezer fős populáció 14 százaléka igazolhatóan CKD-s, de közülük csak minden harmadik volt a hivatalos „betegkartonja” szerint is az. Mire figyeljünk, hogy megőrizzük vesénk egészségét? Mikor kezdjünk gyanakodni, hogy baj van és miért fontos a korai felismerés?

Napközben – Kossuth Rádió – június 5., hétfő 9:05

Műsorvezető: Horváth Ágnes
Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább