Kalendárium: A fővárosi Nemzeti Színház évadbejelentő sajtótájékoztatója

A május 30-i adás tartalmából.
 

-A fővárosi Nemzeti Színház évadbejelentő sajtótájékoztatója. (Nagy Bálint)
-Június 3-a és 11-e között a Csárdáskirálynő(k)é a főszerep a Budapesti Operettszínházban a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programsorozatához kapcsolódva. Három nemzet; magyar, litván és francia „mérkőzik meg” saját feldolgozásaikkal Kálmán Imre klasszikusából, a Csárdáskirálynő Fesztiválon. A 2023-as év hivatalosan is A magyar operett éve, így különösen izgalmasnak ígérkezik a nemzetközi alkotásokat felvonultató találkozás. Június 3-án 19 órától az Operettszínház Csárdáskirálynő produkciója nyitja meg az eseményt. Az előadás – a Margitszigeti Szabadtéri Színpad előbemutatója után – 2019 szeptemberétől került fel a Budapesti Operettszínház repertoárjára, hármas szereposztásban, Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával. A Csárdáskirálynő Fesztivál második előadása, amely a „Silvia” címet viseli, június 7-én kerül színpadra, a litván Kaunas-i Állami Zenés Színház társulatának fellépésével. Június 10-én francia nyelven szólal meg a Csárdáskirálynő „Princesse Czardas” címmel a Bordeaux-i Lychore társulat és a Aix-les-Bains-i Operettfesztivál előadásában. ” ( Kádár D.)
– Duna -nap Torockón, június 2-4 között. Összefoglaló a programokról ( Kádár D.- Szent Efrém férfikar/ Bubnó Lőrinc )
– A másik nyolcak – az első modern magyar festőnők alkotásait állították ki Pécsett a Modern Magyar Képtárban. Tizenöt festőnő – az elsők között a hazai modernizmus történetében –, akik vállaltan egy szűk, modern művészetet képviselő, professzionális csoportot hoztak létre 1931 januárjában. A Képzőművésznők Új Csoportjának egyetlen önálló kiállítását – ahol nyolcan szerepeltek – a Nemzeti Szalonban tartották még abban az évben. A csoport magát „újként” határozta meg, ebből következik, hogy tevékenységüket nem az akadémikus, műcsarnoki művészet szférájában képzelték el, hanem a modernizmus keretein belül. (Zsoldos László)
Hangos hír:
– Mától vetíti az M2 a Puskás Öcsi és barátai című rajzfilmsorozat: A Puskás Ferenc gyermekkoráról szóló rajzfilmsorozat első (pilot)részét már 2020. április 1-jén bemutatták, ám most elkészült az animáció első évada, melyet május 30. és június 13. között 16 órás kezdéssel az M2 műsorán lehet megtekinteni. ( Kádár D.)
Hír:
-Ma van a Magyar Klasszikus Zene napja, emlékezve Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző születésének évfordulójára. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar este fél 8-tól a Zeneakadémián ad ünnepi koncertet , amely egyben az évad záró eseménye is lesz. Dubrovay László, Ligeti György, Claude Debussy – Kocsis Zoltán – Maurice Ravel és Weiner Leó műveit hallhatjuk, Káli Gábor vezényletével

Kalendárium – Kossuth Rádió – május 30., kedd 15:32

Szerkesztő: Kádár Dóra 

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább