Szombat reggel: A Bartók Rádión újraindul a Ki nyer ma? zenés műveltségi vetélkedő

A május 27-i adás tartalmából.
 

– Idén is elindult az Össznemzeti Zarándokvonat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba, írta az MTI. Az utazás négy napot ölel fel, csúcspontja pünkösd szombatján a mintegy félmillió zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep.

– Európa legtöbb országában megünneplik a pünkösdöt, azonban ehhez mindenütt eltérő hagyományok kapcsolódnak.

– IX. alkalommal rendezi meg a Duna Napot a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan a Duna Médiaszolgáltató az Europa Nostra-díjas székelyföldi Torockón. A cél , hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, kicsiknek és nagyoknak szóló programjaival, erősítse a nemzeti összetartozás érzését.

– A Kossuth Rádióban évtizedeken át fontos volt, hogy olyan kollégák szólalhatnak meg, akik a magyar nyelvet példaértékűen használják. Ez ma sincs másképp. A Montágh Testület ezen dolgozik. A héten adták át az MTVA műsorvezetőinek, köztük több rádiós kollégánknak a végleges mikrofonengedélyét.

– A Bartók Rádión újraindul a Ki nyer ma? zenés műveltségi vetélkedő.

– 180 éves a régi és 120 éves az új szegedi zsinagóga. Ez utóbbi a new-yorki és a budapesti után a világ harmadik legnagyobb zsinagógája. Nem véletlen, hogy a Szegedre érkező hazai és külföldi turistacsoportok egyik kiemelt turisztikai célpontja. A kettős évfordulóra emlékezve az érdeklődők bejárhatták minkét épületet.

– Túrázzunk. Guatemalai piramisok az ősredőben.

– Debrecenben található az ország egyetlen vidéki vidámparkja, ahol az ember egy időutazáson vehet részt. S gyermeknapon családi programokkal készülnek.

– Az elsősegélynyújtással kapcsolatos alapismereteket sajátíthatják el a gyerekek annak a kártyajátéknak a segítségével, melyet egy szombathelyi mentőtiszt készített. A Vasi megyeszékhelyen indult el 12 éve a Segítés Városa program, melynek keretében több tízezren tanultak meg mára az újraéleszteni. A most bemutatott játék célja az, hogy minél fiatalabb korban tisztában legyünk az elsősegélynyújtás alapelveivel.

– Három éve alapították meg a „Vérlovagokat”, Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közösségét. Küldetésük kiemelt fontosságú, ugyanis bármelyik kórházban adódhat olyan amikor speciális, kórházi körülmények között nem tárolható vérkészítményre van szükség. Ekkor kerül sor sürgősségi vérszállításra.

– A két világháború közötti autómatuzsálemeket mutattak Temesváron. A mai kocsikhoz szokott ember számára szinte megmosolyogtató az óránkénti 50-60 kilométeres végsebesség , ám szépségükkel a múlt század első felébe repítenek. A kiállított járművek között volt egy 1925-ös Buick és egy 1939-ben gyártott Mercedes is.

– Kőfeszt – EKF. Pünkösdi néptánctalálkozó a Kárpát medencéből érkezett együttesek lközreműködésével.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – május 27., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább