Napközben: 20 éves az UNESCO szellemi kulturális örökségek védelméről szóló egyezménye

A május 29-i adás tartalmából.
 

– 20 éves az UNESCO szellemi kulturális örökségek védelméről szóló egyezménye, ezért az idei az Élő Örökségek Jubileumi Éve. Hazánk első kincse, amely felkerült a reprezentatív listára, az a Mohácsi Busójárás volt. Magyarország az UNESCO által nyilvántartott világörökségi lista mellett létrehozta a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét is. A nemzeti jegyzékre került örökségek használhatják a „Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon” logóját. A Szentendrei Szabadtéri Múzeumban Pünkösdkor tartják az Örökségek Ünnepét, melyen bemutatkoznak azok a közösségek, amelyek különleges hagyományainkat őrzik. A Napközben ünnepi adásában bemutatjuk ezeket a csoportokat és a szellemi kulturális örökségeinket.

– Örökségek útján – kékfestés
Kirándulás a szentendrei Skanzenbe, ott egy kékfestő műhelybe…Debrődi Boglárkát, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusát és a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság munkatársát Taracközi Kinga kérdezte az Örökségek útján című túrán.

– Népzene és táncház
20 éves az Unesco szellemi kulturális örökség egyezménye. Ennek keretében egész évben tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A legutóbbiból adunk most ízelítőt: a Zene mint örökség címmel tartottak Szabadegyetemi kurzust Budapesten a Kossuth Klubban. Az apropó az volt, hogy a magyar vonószene hagyománya felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

– Selmeci diákok
A szellemi kulturális örökségek nemcsak falvakhoz, hanem városokhoz is kötődhetnek. A selmeci diákhagyományokat a miskolci Egyetemen hűen őrzik. Ott Szúnyogh Örs és Molnár Sándor mesélt B.Tóth Erika mikrofonja előtt, mit is jelent ehhez a közösséghez tartozni.

– Bakonyi pásztortalálkozó
Hogy mennyire élő a pásztorok hagyománya, azt a résztvevők a bakonyi pásztortalálkozón is láthatták, amin mongol, iráni, libanoni és spanyol pásztorok és pásztornők is részt vettek és amelyet 2. alkalommal rendeztek meg a Zirchez közeli Olaszfaluban. A Veszprém-Balaton Európa Kult. Fővárosa program keretében nemcsak az említett országokból, de Magyarország minden tájegységéről érkeztek ide juhászok, hogy találkozzanak egymással, daloljanak, muzsikáljanak, sőt énekversenyen is induljanak. A magyarok díszes, míves történelmi viseletekben érkeztek, a külföldiek, akiknek az átlag életkora 22 év lehetett, tornacipőben és farmerban. Kuti-Hajdufy Eszter járt a találkozón.

– Hangtár – Pünkösdi Rózsa

Napközben – Kossuth Rádió – május 29., hétfő 9:05

Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább