Kalendárium: Passiójátékok

A május 29-i adás tartalmából.
 

– Passiójátékok. Utalás az előző hétvégén, 26-án játszott Csíksomlyói Passióra (Nemzeti Színház a Bazilika előtt, a helyszínen rögzített részlet az előadásból). Magyarpolányi Passió 30. jubileumi előadássorozat: Via Lucis, azaz A fény útja. Az Europa Nostra-díjas település 1200 főnyi lakosa közül mintegy 150-en vesznek részt ebben az előadásban évről évre. 2023-ban először nem a szenvedés, hanem az újjászületés áll a történet középpontjában, János evangéliuma szerint. Ezt az evangéliumot nem véletlenül nevezik az örömhír vagy a szeretet evangéliumának is. Ez a történet tehát nem a megfeszített, hanem a kitárulkozó Jézus története. Az előadást legközelebb június 2-án és 3-án játsszák. –Kuti-Hajdufy Eszter+Nánási Anikó
-Megjelent Mohay Tamás könyve: A csíksomlyói kegyhely és búcsújárás – Diktatúra, rendszerváltás, modernizáció. Csíksomlyó közismert katolikus Mária-kegyhely a Székelyföldön, ahová nemzedékek óta kitartóan és nagy számban zarándokolnak az emberek. Mi és hogyan maradt élő örökség a régmúlt tárgyi-szellemi emlékeiből? Hogyan élte át a ferences közösség a romániai diktatúra négy évtizedét? Mi élt tovább búvópatakként a pünkösdi búcsújárás évszázados hagyományaiból? Mi éledt újjá mindebből 1989 után? Miért mondjuk Csíksomlyót nemzeti kegyhelynek? A könyv szerves folytatása a szerző 2009-ben megjelent monográfiájának a pünkösdi búcsújárás régmúltjáról. A cél ezúttal a kommunista egyházüldözés és a rendszerváltást követő évtizedek teljességre törekvő elemző bemutatása volt. Ennek alapját a szerző 1985 és 2010 között végzett néprajzi-antropológiai kutatásai adják. A könyv egykorú forrásszövegeket is tartalmaz. MOHAY TAMÁS az ELTE BTK Néprajzi Intézetének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett néprajzkutató. -Kádár Dóra
-Megkezdődöttik a búcsúszezon Mátraverebély-Szentkúton, hat hónap alatt 24 zarándoklatot tartanak Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelyén. A Mátra és a Cserhát hegyei között fekvő zarándokhelyre az ország minden vármegyéjéből, valamint Szlovákiából, Kárpátaljáról és Romániából is érkeznek csoportok. Ma, pünkösd hétfőn Michael W. Banach érsek, budapesti apostoli nuncius fogadja a híveket. Tarnóczi László …(Orosz Lóránt kegyhelyigazgató?)
-az idén 175 éves fennállását ünneplő Szent István Társulat kulturális tevékenységéről. Interjú Farkas Olivér igazgatóval. A Társulat hazánk legrégibb könyvkiadója, átélt és túlélt két világháborút, több forradalmat és rendszerváltozást. A 175 év során nemcsak könyvkiadóként működött; jelentős szerepet vállalt a magyar kulturális és tudományos élet szinte minden területén. Tagjai és pártolói sorában olyan neves személyek tevékenykedtek, mint Eötvös József, gróf Apponyi Albert, gróf Zichy Nándor, vagy Deák Ferenc. És az aktualitások: pl. közelítés a fiatalokhoz: fiatalos, modern külsővel jelent meg az idei Szent István könyvhétre a Szent István Társulat Újszövetsége, amely korszerű, rövid és könnyen áttekinthető lábjegyzetekkel és függelékanyaggal segíti a bibliai részek mélyebb megismerését. A név- és tárgymutató pedig a legátfogóbb, amely az Újszövetségi Szentírás magyar kiadásaihoz az utóbbi időben megjelent.
-Augusztus 19-én az István, a király című rockopera a Papp László Budapest Sportarénában 40. születésnapját ünnepli egy másfél órás produkcióval, a közönség bevonásával, gyermekkórussal és tánckarral. A dupla előadásra minden jegy elkelt, a szereposztást azonban csak most jelentették be. –Babucs Kriszta
– Szarka Tamás – Kézfogás – A magyar összetartozás himnusza. Közös éneklés június 2-án 11 órakor a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző kezdeményezésére 5. alkalmommal valósul meg a nemzeti összetartozás kifejezésére és ünneplésére a Kézfogás című dal határokon átívelő együtt éneklése. A szerzemény évek óta egyesíti a világ magyarságát. Több mint százezer ember és többszáz iskola csatlakozásával valósul meg egy időben a Kárpát-medencében és világszerte a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az alkalom egyben emlékezés is a trianoni békeszerződésre és a szétszakított magyarságra. A közös éneklés június 2-án 11 órakor lesz. Kádár Dóra beszélgetett Szarka Tamással.
-keresztpromó: Rangos nemzetközi elismést kapott a közmédia ukrán artistagyermekekről szóló riportfilmje. A Te ugrasz, én elkaplak című film második helyezett lett az ABU Asia-Pacific Broadcasting Union (Ázsiai-csendes-óceáni Médiaszolgáltatók Egysülése) és az UNESCO által alapított Together for Peace (Együtt a békéért) elnevezésű versenyen. A Nemzetiségi és Külhoni Főszerkesztőség által készített dokumentumfilm a Harkivi Cirkusz Stúdió Budapestre menekült diákjainak életét dolgozza fel. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ az orosz-ukrán háború kitörésekor több mint 100 ukrán menekült artistát, – köztük sok kiskorú gyereket – fogadott be. Az ő történtetüket követi nyomon a film. A film bemutatja, ahogy a háborús helyzet ellenére a Fővárosi Nagycirkuszban az ukrán és orosz művészek mégis együttműködve dolgoznak a porondon, hiszen a manézsban egymás életét tartják a kezükben. –Geri Klára
-Rádiószínház. Vasárnap, a pünkösdi hétvégén este fél 10 után kezdjük sugározni a Kossuth Rádióban Edmondo de Amicis olasz író A szív című regényének rádiós változatát. Utána egész héten megy a sorozat. Az 1886-ban megjelent mű rögtön nagy sikerre és elismertségre tett szert egész Európában, s máig az olasz irodalom kultikus ifjúsági könyvének számít. A regény egy 3. osztályos kisfiú iskolaévének történetét követi végig, napló formájában, hőse pedig a gyermek naivitásával és tisztasáságával mutatja fel saját életének eseményein keresztül a frissen alakult olasz királyság polgári értelmiségének idealizált eszméit, a lelki nemességet, áldozatkészséget, a hazaszeretetet. Azokat az általános értékeket, amelyek nemcsak a 19. század emberének, de korunk polgárainak is iránytűt jelenthetnek. Toldi Szabolcs beszélgetett Völgyi Tóth Zsuzsával, a műsor felelős szerkesztőjével.
HÍREK:
-Pünkösdi családi hétvége a Festetics-kastélyban. 2023. május 27. – 29. A kastélyparkban lovasbemutatóval, erkélykoncerttel, az ünnep alkalmával megnyíló északi szárny megtekintésének lehetőségével, népijátékkal, és gyermekkoncertekkel várják a vendégeket a pünkösdi családi hétvégén. Ma délután 5 órától Erkélykoncertet ad Kardos Eszter (szoprán), Nagy Katinka (szoprán), Németh Bálint (tenor) és Horváth Szilárd (tenor).
-Siófok, május 29. délután az idén 60 éves Balaton Táncegyüttes lép fel a siófoki Pünkösdi Rózsaünnepen.
-SZEKSZÁRDI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL 2023. május 27. 08:00 – 2023. május 29. 21:00
– PÜNKÖSDI SOKADALOM A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN május 28-29-én.
– Május 29-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban bábszínházi előadások, lovasbemutatók és pünkösdi királyválasztás …..
-A kővágóörsi Kőfeszt mai programjában egész nap kézműves foglalkozások, tánctanítás, ismerkedés régi mesterségekkel Kővágóörsön, Köveskálon és Révfülöpön. Este 9-től a kővágóörsi Folkmoziban Szomjas-Halmos: A szászcsávási banda. Majd este 10-kor megkezdődik a szabad táncház többek között Berecz Istvánnal, és Farkas Zoltán “Batyu”-val.
– Hollókőn is várják a vendégeket, a Nógrád megyei világörökségi faluban ma is tartanak a hagyományőrző rendezvények és a várjáték.
-GyereKert // Veszprém (2023. május 13., 14., 20., 21., 27., 28., 29.)
Ingyenes koncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások Veszprém történetének legnagyobb gyermekfesztiválján.

Kalendárium – Kossuth Rádió – május 29., hétfő 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább