Határok nélkül: Ungvári évforduló a Határok nélkül pünkösdhétfői adásában

A május 29-i adás tartalmából.
 

1963-ban indult a magyar nyelv és irodalom szakos tanárképzés az akkori Ungvári Állami Egyetemen. A hatvanadik évfordulóra háromnapos rendezvénysorozattal emlékeztek. Az intézmény történetét és az ünnepség részleteit is megismerhetik a Határok nélkül hétfői adásában a Kossuth Rádió műsorán.

Az elmúlt hat évtized alatt több mint ezren szereztek diplomát az egyetem Magyar Filológiai Tanszékén. Ma ők adják a kárpátaljai magyar értelmiség gerincét. Az itt végzettek jelen vannak a magyar nyelvű médiában, a közéletben és a politikai színtereken is képviselik a magyarság érdekeit.
Az első ötven évben Lizanec Péter professzor vezetésével egy- és többnyelvű szótárak, nyelvjárási atlaszok, irodalmi antológiák, mesegyűjtemények, iskolai tankönyvek és társalgási könyvek jelentek meg. Az elmúlt évtizedben Zékány Krisztina vette át a tanszék irányítását, és tovább keresi a fejlődési, fejlesztési lehetőségeket.
A hétfői adásban megszólal a magyar tanszék egykori és mai vezetője, és mesélnek a munkájukról az egykori és a jelenlegi tanárok, és hallgatók.
A háromnapos programsorozat részeként nemzetközi tudományos konferenciát is rendeztek ,,Nyelvi, irodalmi, etnokulturális kapcsolatok a Kárpát-medencében: múlt, jelen és jövő” címmel, ű melynek fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója volt.

Határok nélkül – Kossuth Rádió – május 29., hétfő 18:00

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább