Hajnal-táj: 1994-től hazánkban minden évben mézkirálynőt választ a méhész társadalom

A május 27-i adás tartalmából.
 

– Kis iskola, családias, évfolyamonként egy-egy osztállyal, saját tangazdasággal, mindez a fővárosban. Így indult több, mint 120 évvel ezelőtt a mai Budafoki Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. A budafoki bornegyed programban egy videó könyvtár készül az itt végzett diákokról. Az arcképcsarnokban több nemzedéken át mutatják meg, hogy ki hogyan indult és milyen utat járt be a borászat rendkívül széles ágazatában. Hetente töltenek fel egy-egy videót, mini portrékat a borászokkal.

– Nyolc pincészet borai viselhetik az Egri Érsek Bora 2022 címet. 2015 óta adják ki az elismerést az Egri Főegyházmegye területén fekvő borvidékek kiváló pincészeteinek. Hagyományosan kiválasztották „Az egri érsek miseborát” is, amely a tokaji Péter Pincészet 2017-es bora lett.

– 1994-től hazánkban minden évben mézkirálynőt választ a méhész társadalom. Az idei királynői koronát viselő fiatal méhész még óvodákba jár, hogy népszerűsítse a mézet, s hogy a méhekről többet tudjanak például ebben a korosztályban. A miskolci Brunszvik Teréz zöld óvodába a minap érkezett meg a mézkirálynő.

– A nyári szezon közeledtével sorra nyitnak ki a balatoni strandok. Pünkösdkor van az első nagy nyitási hullám, de sok helyen majd csak a tanévzárás után kínálják szolgáltatásaik teljes palettáját a tópari fürdőhelyek.

– A 75. Kertészeti podcast alapján a pünkösdi rózsáról lesz szó. Ez az évelő növény 70-80 cm magasra nő és rózsaszín, mályva vagy piros virágokkal díszít a kertben. Igen erős, jellegzetes a rózsára hasonlító illata van. Bár virágzása nem tart túl sokáig, látványa mégis kárpótol minket. Májustól július elejéig folyamatosan nyílnak a szebbnél szebb színes virágok, amelyek csak pár napig virítanak, de egy bokron akár 20-30 virág is lehet.

– Nehezen találnak minőségi munkaerőt a hazai családi vállalkozások, pedig ezek a munkahelyek sokszor több előnnyel kecsegtetnek, mint a multis állások. A hátrányok közé tartozik többek között a kisebb méret, az ismertség hiánya és a szűkösebb anyagi lehetőségek. Zala vármegyében jól teljesítenek ezek a kisebb cégek, bár a nehézségek őket sem kímélik -derült ki egy felmérésből.

– Eddig is sokan örültek volna, ha Magyarországon létrejön végre egy állandó Puskás- vagy futballmúzeum. Ennek lehetősége időnként felvetődik Kispesten, a Puskás-stadionban, a Belvárosban, a Sportmúzeumban, sőt a Terror Háza Múzeumban is. A Puskás Akadémián konkrét erőfeszítéseket is tesznek azért, hogy létrejöjjön egy értékes gyűjtemény a magyar futball és Puskás Ferenc gazdag hagyatékából. A Puskás Intézet úgy gondolta, hogy a megyeszékhelyeken ismerjék meg az Aranycsapat minden mozdulatát fényképről. De más településeken, most például Mátészalkán a Szatmári Múzeumban június közepéig látható az Aranycsapatról készült kiállítás.

– Aki egy színpadon énekelt Luciano Pavarottival, Jose Carrerassal, Simándy Józseffel, vagy Pitti Katalinnal, annak örök életére van mire emlékeznie. Kardos Csaba ilyen művész. Huszonöt évig járta a világ operaszínpadait, legtöbbször a kórus tagjaként, de szólistaként is. A Bartók Béla-Pásztory Ditta díjas művész nyugdíjazása után Beregdarócra költözött. Horgászik, szobrokat farag, íjászkodik. Úgy gondolta, végzett az énekléssel, ám ezt az önmagának tett ígéretet nem tartotta be – a beregiek legnagyobb örömére.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 27., szombat 6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább