Napközben: Még nem késő jóváhagyni adóbevallásunkat

A május 22-i adás tartalmából.
 

Még nem késő jóváhagyni adóbevallásunkat. Hétfő éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a hivatal által készített tervezetet, amit legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. Aki nem módosít a tervezetén, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása. Az utolsó munkanapokon a központi ügyfélszolgálatok reggel fél kilenctől este hatig tartanak nyitva. De műsorunkban is kérdezhetnek meghívott szakértőnktől.

Égési sérülés gyermekeknél
A jó idő beköszöntésével sokan sütnek szalonnát vagy bográcsoznak a szabadban. Ha gyermek van a családban, még pár másodperce se hagyjuk őrizetlenül a tüzet és az izzó parazsat is mindig gondosan oltsuk el, hiszen a forró hamu még órák múltán is megégethet. Az égési sérülés az egyik legfájdalmasabb és a szülők számára sokszor legijesztőbb gyermekbalesetek közé tartozik. A gyermek- és felnőttkori égési sérülések között jelentős különbség, hogy a gyermekek bőrének szerkezete vékonyabb és nagyobb a testfelszín–testtömeg arányuk, így ugyanaz a behatás súlyosabb sérüléseket eredményezhet az apróságoknál. Legveszélyesebb terep a kert mellett a konyha és a fürdőszoba, gondoljunk csak a forró vasalóra, a lobogó vízre vagy felhevült olajra. Hogyan előzhetjük meg az égési sérüléseket? Ha már bekövetkezett a baleset, mit kell tennünk és hogyan gyógyítható? A sebek begyógyulásával sajnos a kezelés sokszor nem ér véget, hiszen a traumatikus baleset, a megmaradó hegek a gyermeknél mentális problémákat is okozhatnak.
Anyag: interjú egy anyukával, akinek a kislányát a Bethesdában ápolják súlyos égési sérülésekkel

Akadálymentes rovat
Számos különböző élményterápia létezik, amelyek célja elsősorban a gyermekek, kiváltképp a különböző nehézségekkel, mint például az autizmussal élő gyerekek fejlesztése. Milyen élményterápiás lehetőségek vannak? Kiknek ajánlott és miben tud segíteni a gyermeknek?

Edzésfüggőség
Gyakran találkozunk életünk során a függőségek különböző formáival, amelyeknek egyik fontos jellemzője, hogy károsnak értékeljük őket és látjuk az egyértelmű negatív hatásait. De mi történik akkor, ha olyan területen látjuk az addikció jeleit, ami alapvetően egy egészséges, sőt, szükségesnek tartott tevékenység, mint amilyen a testedzés? Mi is pontosan az edzésfüggőség, milyen tünetei vannak? Mi okozza ezt a jelenséget? Hogyan eshetünk bele és milyen megoldások lehetnek, hogy szabaddá váljunk tőle?

Napközben – Kossuth Rádió – május 22., hétfő 9:05

Műsorvezető: Horváth Ágnes
Szerkesztők: Dian Gergő és Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább