Napközben: Európában a népesség majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy már elhízott

A május 19-i adás tartalmából.
 

A kölcsönkérés gyors és egyszerű megoldásnak tűnhet, ha anyagi nehézségeink adódnak, ezáltal azonban könnyedén csúszhatunk bele olyan konfliktusokba, amelyek nem csak emberi kapcsolatokat, de akár életeket is tönkre tehetnek. Mikor lehet, vagy érdemes kölcsönkéréshez folyamodni? Illik-e nemet mondani egy baráti kérésre? Hogyan kezeljük, ha visszatérő esetről van szó? És mit tehetünk, ha nem tudjuk saját erőből visszaszerezni a pénzünket?

Nemrég öngyilkos lett egy 17 éves fiú Budapesten. Egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre, és egyre többször merül fel az öngyilkosság gondolata, néha annak kísérlete is megtörténik, – derül ki a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány idei, első negyedéves statisztikájából. Járvány, háború, családi problémák, iskolai gondok, szakítás, – milyen okok állnak a lesújtó adatok hátterében? Általánosan jellemző-e ma a kamaszokra a depresszió? Melyek lehetnek az árulkodó jelek? Mivel a tizenéveseknek nincsenek megfelelő megküzdési stratégiái, miként segíthetjük őket a családon belül és azon kívül is, hogy megelőzzük a fiatalkori tragédiákat? Milyen célból alakul meg adásunk előtti napon az Egyesület a Gyermekek Egészséges Lelki Világáért elnevezésű civil szervezet?

Európában a népesség majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy már elhízott, és a fiatalok 25 százaléka is küzd a felesleges kilókkal. Magyarországon pedig minden harmadik felnőtt és minden ötödik gyermek elhízott. A helytelen életmód mellett vajon még mi okozhatja a túlsúly kialakulását? Milyen betegségekhez vezethet az elhízás? Mikor forduljuk már orvoshoz a diétázással? Mik lehetnek a szélsőséges fogyókúrás módszerek veszélyei? Megelőzésről, diétáról, életmódváltásról és a mozgás fontosságáról beszélünk a másnapi, Európai Elhízás Elleni Nap apropóján.

Bozsik gazda rovatában pedig szamóca kóstolásra várjuk Önöket!

Napközben – Kossuth Rádió – május 19., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Pexels

Olvasson tovább