Napközben: A stroke megelőzése

A május 18-i adás tartalmából.
 

– Az egészségügyben naponta több tízezer adat keletkezik. De hová jutnak el a rólunk szóló egészségügyi adatok? Az adatbázis hatalmas. Megfelelő elemzésekkel az adattengerből olyan összefüggések rajzolhatók ki, amelyek alapjaiban segíthetik vagy változtathatják meg az egyes betegségek, egyes esetek terápiáját. De hogyan működik ez ma? Hová tart az e-egészségügy?

– Világszerte és Magyarországon is a stroke népbetegség, de megelőző kezelésre csak akkor kerül sor, amikor az első tünetekkel járó agyérkatasztrófa már kialakult. Az érelmeszesedés folyamata évtizedekkel korábban elkezdődik, amikor a betegség – az esetek döntő többségében – még megelőzhető lenne. Stop Stroke címmel indult kampány a prevenció népszerűsítéséért. Fókuszban a táplálkozás és a szélütés kapcsolata.

– Kiránduljon itthon – a zene világába kalauzoljuk önöket. Bemutatkozott Budapest első Dalos pontja. A Fővám téri metróállomáson található az első helyszín, ahol mostantól minden héten szerdán metrókoncertekkel dobják fel az arra járók napjait. De kapcsolunk a magyar zene városába is, Veszprémbe és Debrecenbe is, ahol várják az utcazene fesztiválra jelentkezőket.

– Egyértelmű és kiábrándító visszaesést hozott a 2023-as divatszezon: ismét egyre kevesebb a normál testalkatú modell a kifutókon. A milánói divathéten hétből hat modell szupervékonynak számított. Úgy tűnik, a modelleknek ismét éheztetniük kell magukat ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a divatvilágban: míg az átlagos női ruhaméret 38-as, a divatcégek a 30-as méretet részesítik előnyben. Mit jelent a testszégyenítés és mi van a tökéletes test kényszerén túl?

Napközben – Kossuth Rádió – május 18., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Süveges Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább