Napközben: A hypertonia világnapja

A május 17-i adás tartalmából.
 

– Hypertonia világnapja – május 17-én a magas vérnyomás veszélyeire és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet. A felnőtt lakosság több mint egynegyedét érintő magas vérnyomás napjainkban népbetegségnek számít, mely sokáig nem produkál észlelhető tüneteket. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres vérnyomás mérés. Gyakran előfordul, hogy túl későn hívják fel a betegségre a figyelmet olyan szövődmények, mint a szívbetegségek, vesebetegség, vagy az agyvérzés.

– Mit jelent az ökológiai lábnyom és hogyan mérhető?
Amerika után Európának a legnagyobb az ökológiai lábnyoma. Míg 1961-ben az egy fő ökológiai lábnyoma még csak 0,88 hektár volt, ez napjainkra már elérte a 2,2 hektárt. A Földön minden emberre csak 1,8 hektár terület jut, ez az érték is megmutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk.
Az „Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans” projekt keretében új karbonlábnyom-számolót dolgozott ki a Heves Megyei Kereskedelmi – és Iparkamara és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amely elsősorban a szülőket veszi célba. Hogyan vezetnek a szemléletformáló programok, vásárlási döntések az energiatakarékossághoz?

– Jogi rovat
Sokunkkal előfordult már, hogy késve fizettünk be egy közüzemi számlát.
De mikor évül el? Mit lehet csinálni a szolgáltatóval kitört vita esetén…

– Stílusos élet vidéken
“Élet, élet, szent megunt élet, milyen jó visszajönni beléd…” Mozgalom a minőségi vendéglátásért vidéken, de elég-e a szándék, van hozzá munkaerő is?
Nyolcadik alkalommal várja a piknikezőket a Glamping Piknik Noszvajon. A Nomád Hotel & Glamping és a SVÉT közös szervezésű eseménye az életérzésre, az étel szeretetére, értő élvezésére a figyelmes vendéglátás nehéz műfajára épül.
A dinamikusan bővülő Stílusos Vidéki Éttermiség mellett Kétútközben megalakul a Modern és Stílusos Vidék Üzleti Közösség

Napközben – Kossuth Rádió – május 17., szerda 9:05

Szerkesztő: Pilisy Csenge
Műsorvezető: Süveges Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább