Hajnal-táj: Vasi Zöld Kosár néven két éve indult el az a kezdeményes, mely összehozza a helyi termelőt és a vevőt

A május 17-i adás tartalmából.
 

– A nap méltó lezárása, egy nyugodt és élvezetes pipázás – ezt vallja, és persze a gyakorlatban meg is valósítja Szabó Balázs, a nagykőrösi Szabó pipagyár tulajdonosa, aki egy mozgalmas nap végén így jutalmazza magát. Mondhatni, a tradíció, a gondjaira bízott örökség kötelezi őt a hagyományok ápolására, de számára ennél sokkal többet jelent ez a gyár, amely idén immár 93 éves és van olyan híres, mint az ibafai pap fapipája.

– Vasi Zöld Kosár néven két éve indult el az a kezdeményezés, mely összehozza a helyi termelőt és a vevőt — rendhagyó módon. A sajtot, hús-, és pékárut, zöldséget ugyanis önkéntesek veszik át a termelőktől egy előzetes rendelés alapján, majd kosarakba téve még aznap adják át a friss árut a vevőknek. A kezdeményezés egyre népszerűbb, nemrég nyílt nappal ünnepeltek a Kámoni Arborétumban.

– A nagy népszerűségnek örvendő péken és a helyi borászokon kívül a dörgicsei piac őstermelői mind távolabbi településeken élnek, Vászolyban, Hárskúton, Tótvázsonyban. Ezt senki sem bánja, mert bár korábban is működött piac kisebb léptékben, a mostani több ennél: találkozási pont, kulturális élmény. A piac fejlesztője városból költözött a Balaton-felvidéki településre és úgy érezte, a 3 romtemplomon, a levendáriumon és az autómobil gyűjteményen kívül kell ide valami egész évben élő, pezsgő, változó esemény, ami új színt hoz a nyaralók és az itt lakók életébe.

– Eger is -sok más településsel együtt- rendszeresen küzd az illegális szemetelőkkel. Legutóbb 3 mázsa hulladékot helyeztek el az éjszaka leple alatt az egyik lakótelep házai között. A lakók sokszor tehetetlenek, ha nem látják az elkövetőt, csak ismeretlen tettes ellen tudnak feljelentést tenni.

– Komoly fejtörést okoz a kert tulajdonosoknak, gyümölcstermesztőknek a kaliforniai pajzstetű, amelynek legkedveltebb tápnövényei közé a ribiszke, cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, galagonya a berkenye és az egres is beletartozik. A rovar károsító hatására lassul a növények hajtásnövekedése és korona felső részén található vesszők csúcsának száradása is megfigyelhető. De hogyan lehet ellene védekezni? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

– Még 10 napig tart a fóliás eper szezonja, utána már kapható a szabadföldi szamóca. 3000 forintba kerül most kilója, de olcsóbb lesz a gyümölcs pár hét múlva. Hevesben 15-20%-os volt a fagykár, de más vidéken van, ahol a termés felét elvitték a reggeli hidegek. Ráadásul az olcsóbb külföldről behozott gyümölcs és a megnövekedett energiaárak miatt sokan abbahagyják a termelést.

– A csapadék eloszlása alapján elmondható, hogy két részre szakadt az ország. Míg az ország nyugati felén napok óta szinte folyamatosan esik az eső, addig az ország keleti részében szárazsággal küzdenek. Zalában némileg kitolja a vetés végét a nagy mennyiségű csapadék, miközben az őszi vetésű növényeknek kedvez az esős tavasz. Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont bár az elmúlt napokban esett valamennyi eső, de korántsem annyi, mint amennyire a mezőgazdaságnak szükség lenne.

– A talaj vízmegtartóképességét próbálják erősíteni a Homokháti gazdálkodók. Nem csak az öntözéssel, hanem a talaj megművelésének új módszereivel is próbálkoznak. A legújabb az ún. regeneratív talajművelés, amely elveti a föld forgatását és olyan természetes anyagokat helyeznek ki, amelyek nem csak, hogy megtartják a vizet, hanem még a humuszképződést is serkentik. Gyuris Mihály a Dél-Alföldi Őszibaracktermesztők Egyesületének elnöke Erdélyből hozott faecettel és biofaszénnel kezeli ültetvényeit.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 17., szerda  6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább