Hajnal-táj: Mit tegyünk, hogy a gyep, szép, zöld és sűrű legyen?

A május 15-i adás tartalmából.
 

Május 16-a Nepomuki Szent János emléknapja, a hidak védőszentje. A régi Magyarországon Nepomuki Szent János ünnepe a halászok, vízimolnárok, a pákászok és révészek számára amolyan félünnep volt. Heti néprajz sorozatunkban a hét jeles napjairól és a hozzájuk kötődő népszokásokról beszélünk.

Az Őrség és Hetés határán, Lentitől 15 kilométerre található Nemesnép. A kis zalai falu nevében is őrzi múltját, ugyanis a 13. században kiszolgált királyi katonákat telepítettek itt le, akik nemességet kaptak. A település életében azonban nem a turizmus a meghatározó: egy csendes, nyugodt falu, amit egyre több betelepülő fedez fel magának.

Megújul a mátrai kisvasút. Már építik a Mátravasút Gyöngyös és Mátrafüred közötti szakaszán a vasúti pályát. A régi, kátrányszármazékot tartalmazó talpfák helyett a VAMAV szállította új konstrukciós vasbeton aljakat építik be a sínek alá. A félmilliárdos felújítás után modernebb és környezetkímélőbb lesz a kisvasút.

Több mint 6,6 millió forintos támogatást kapott a szombathelyi Markusovszky Kórház gyermekgyógyászati osztálya a jótékonysági vadászat bevételéből. Az intézmény a gyermeksebészeti laparoszkópos gépparkot szeretné tovább fejleszteni az6 adományból.

Mit tegyünk, hogy a gyep, szép, zöld és sűrű legyen? Milyen mesterfogásokat alkalmazzunk a nyírás során? Érdemes-e a nyesedéket szétszórva ott hagyni vagy sem? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

Sok helyen a kertekben a zöld gyep helyett inkább veteményest alakítanak ki. Ehhez nyújt segítséget a Katolikus Karitasz, amely 20 ezer palántát osztott szét a napokban Pétervásárán. A Zöldellő kertek elnevezésű programot 10 évvel ezelőtt indították, hogy ezzel is öngondoskodásra sarkallják a családokat. A kezdeményezéssel több ezer forintot spórolhatnak, és nem marad kihasználatlan, parlagon hagyott föld sem.

Idén is keresik Magyarország legszebb konyhakertjeit, balkonjait! Az Agrárminisztériummal együttműködve tizedik éve dolgoznak a szervezők azon, hogy a konyhakerti kertművelés minél megbecsültebb legyen, a kertművelők munkája kapjon kellő figyelmet, elismerést, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet.

Míg az elmúlt években arról számoltunk be, hogy leáldozóban van a zsákos gombatermesztés Magyarországon, a rezsiárak részben árnyalták ezt a helyzetet, meséli Tatár Attila gombatermesztő, őstermelő, aki a gombatermesztés valamennyi állomásában részt vesz, egészen a termőzsákoktól a friss gombákon át a feldolgozásig, konzervvé alakításig. Budafokon közel száz kilóméternyi pincejárat húzódik a felszín alatt. Egy laikus, valószínűleg észre sem venné, hogy a házak, utcák alatt a mai napig vagy bort érlelnek, vagy gombát termesztenek, gyakorlatilag két kézzel. Ugyan a felszíni, modern technológiák megjelenésével kiüresedtek a gombapincék, pár őstermelő kitartó munkájának köszönhetően fennmaradt. Ilyen a Sampiko Kft. tulajdonosa is, aki 20 éve dolgozik a pincék mélyén, és Albertirsán saját üzeme is van.

Kezdődik az agrár összeírás. A Központi Statisztikai Hivatal május 15-e és július 15-e között Agrárium 2023 néven mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez, amely több mint 80 ezer gazdaságot érint. Az adatgyűjtés célja a hazai mezőgazdaságban bekövetkezett változások feltérképezése, nyomon követése illetve a magyar és európai döntéshozók, valamint a gazdálkodók ellátása hiteles és pontos adatokkal. Hogyan történik az összeírás és mi a teendője ezzel kapcsolatban a gazdálkodóknak?

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 15., hétfő,  6:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább