Szombat reggel: Megkezdődött a világ legnagyobb székelykapujának az építése Sokorópátkán

A május 13-i adás tartalmából.

Megkezdődött a világ legnagyobb székelykapujának az építése Sokorópátkán. A tizenegy méter magas tizenhat méter széles kapu alapkövét és időkapszuláját a héten helyezték el. Ez lesz az első olyan út felett átívelő székelykapu hazánkban, ahol forgalom halad át.(Vajda Péter ötletgazda, Farkas Róbert és Pedró Tibor erdélyi fafaragók)
Áldás vagy átok? A megjelenése óta mesterséges intelligencia számít az egyik legkényesebb témának világszerte. Az alkalmazás használatát több ország máris betiltotta. A magyar bűnüldözés is felfigyelt a veszélyekre, a szakemberek a teendőket, az esetleges jogszabályi változásokat tekintették át a héten rendezett konferencián.( Feldmann Ádám az Óbudai Egyetem, Mesterséges Intelligencia Intézet, egyetemi adjunktus)
Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja! A közlekedési kultúra nemzeti ügy ezért 2015 óta minden évben május 11 a „Közlekedési Kultúra Napja”. Országszerte különféle programokat szerveztek idén is ebből az alkalomból , Szombathelyen például a közelmúltban bevezetett közlekedéstechnikai újdonságok a legújabb technológiai fejlesztések tapasztalatait vitatták meg a szakemberek.(Szabó Eszter a Közlekedéstudományi Egyesület titkára, Tóthné Temesi Kinga Mérnöki Kamara elnöke)
Túrázzunk. Koszovói hegyek. (Juhász Árpád)
Megnyílt csütörtökön a Katasztrófavédelem felújított Központi Múzeuma. A tárlaton Európában egyedülálló módon tudományos alapon, időrendben haladva, a kezdetektől egészen napjainkig mutatja be Magyarország tűzvédelmének történetét. A kiállítás megemlékezik a tűzoltó eszközök magyar és külföldi feltalálóiról és a tűzoltóság egykori vezetőiről. A múzeumban láthatók barokk Szent Flórián-szobrok, Feszty Árpád Kárvallottak című festménye, egy háromszáz darabból álló sisakgyűjtemény, egy háromezer darabos tűzoltóérem-gyűjtemény, valamint az aquincumi tűzvészben elpusztult víziorgona mása is.
ÉLŐ – Floralia – Római tavaszünnep az Aquincumi Múzeumban. A fesztivál az ókori hagyományokat felidézve mutatja be a klasszikus antikvitást és kulturális örökségünket. (Abonyi Zsanett főszervező)
ÉLŐ – Első alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban ,a plébánia alapításának 975. évfordulója alkalmából. A vasárnap kezdődő és június közepéig tartó koncertsorozaton négy ország orgonaművészei adnak szólóesteket Liszt Ferenc egykori kedvenc templomában. (Mészáros Zsolt Máté a templom zeneigazgatója, Junior Prima-Díjas orgonaművész)
Magyarországon először mutatják be nyilvános koncerten és teljes egészében Olivier Messiaen Madárkatalógus című művét szombaton délután a Magyar Zene Házában. A szerző aki egyben ornitológus is volt csaknem nyolcvan európai madárfaj énekét idézi meg, ugyanis a mű a madarak kottába írt éneke. A Madárkatalógus a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak. ( Orbán Zoltán MME szóvivője)
ÉLŐ – Borbély László zongoraművész
ÉLŐ – Emlékhelyek napja: a Mohácsi Nemzeti Emlékhely. A történészek és régészek, mellett földrajztudósok, irodalomtörténészek mellett filozófus és művészettörténész is bekapcsolódik a Mohács 500 kutatási programba. A cél, hogy ne csak a csata napja, hanem az azt követő évszázadok emlékezetét is feldolgozzák, közeledve 1526 ötszázadik évfordulójához.(Fodor Pál Széchenyi-díjas turkológus az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója)
Száz éves a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. (Fajcsák Györgyi igazgató)
ÉLŐ – „Mesélő egyenruhák” – megnyílt a Postamúzeum első egyenruhatörténeti kiállítása. A gyűjtemény 1838-tól napjainkig mutatja be a postai formaruhákat. (Kozmáné Grünwald Éva a tárlat kurátora)

Szombat reggel – Kossuth Rádió – május 13., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább