Hajnal-táj: A Balaton térségének egyik legfontosabb egységes tájszervező eleme a szőlőkultúra

A május 12-i adás tartalmából.
 

– Hangtár – Bugac

– Utolsó szakaszához érkezett a gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási fejlesztése. A környéken élők fellélegezhetnek szó szerint, hiszen korábban a Holt-Tiszából áradó bűz megkeserítette életüket. Végül döntés született a környezet megtisztításáról és a terület élhetővé tételéről. A munkálatok 2021-ben kezdődtek és lassan be is fejeződnek.

– Nyüzsgő bevásárlóközpont, mellette egy főút – elsőre talán nem gondolnánk, hogy ebben a környezetben a nyugalom szigetét találjuk meg egy tóparton. Merthogy a váci DCM Horgásztó éppen ilyen. Az erdősáv elfedi a nyüzsgést és a hangzavart, itt már csak a csend és a halak időnkénti fürdőzése vagy a madarak hangja csap zajt. A sporthorgászok kedvence jó magyar hagyomány szerint itt is a ponty, abból azonban akad háromféle is a tóban. Kevesebben választják az amurt, pedig annak aztán igazi sportértéke van. Hajnali csali a váci DCM tónál.

– Szépen fejlődnek a múlt héten megtalált sakálkölyök a Hortobágyi Madárkórházban. Kunszentmártoni vadászok bukkantak rá a város határában egy aranysakál alomra, bár az aranysakál dúvadnak minősül Magyarországon és egész évben lőhető, de megesett rajtuk a szívük. Néhány telefonhívás után felvették a kapcsolatot a hortobágyiakkal, akik azonnal befogadták a tíz kölyköt. A kicsik folyamatos felügyeletet igényelnek, és úgy tűnik már mindegyiknek van gazdája.

– Május 13-án, szombaton a Magyar Emlékhelyek Napján láthatjuk újra Szondi Vitézeit, a legendás nógrádi várkapitány mai katonái haditornákkal, korhű viselettel, várjátékokkal, de akár várfutás-programmal is szeretnék Drégelypalánk várára, illetve Szondi vitézségére ráirányítani a figyelmet.

– A kajszibarackot korábban nem támadta meg a levéltetű, csak nagyon ritkán, és ez a zöld őszibarack levéltetű volt. Most azonban, néhány éve megjelent egy új, ázsiai eredetű levéltetű faj hazánkban is, amely jelentős károkat okoz, hiszen tönkre teszi a kajszi friss hajtásait. A kajszi fáit, többi társával, a cseresznyével, szilvával és őszibarackkal ellentétben, a levéltetvek kevésbé kedvelték. Egy-egy alkalommal kisebb méretű kolóniák ugyan megjelenhettek hajtásaink, de nagyobb mértékű kártétellel eddig nem kellett számolnunk.

– A Balaton térségének egyik legfontosabb egységes tájszervező eleme a szőlőkultúra. Öt nyugat-balatoni település – Balatongyörök, Lesencefalu, Hollád, Kéthely és Zalaszántó – arra szövetkezett egy közös program keretében, hogy szőlőhegyi kápolnáik idegenforgalmi és közösségépítő funkciójára építve, ráirányítsák a figyelmet a fenntartható tájhasználatra és táji értékek megőrzésének közösségi lehetőségeire.

– Immár huszadik alkalommal rendezi meg a Balatoni Szövetség a teljes Balatoni Borrégiót magában foglaló, hat borvidék legjobb borait felvonultató presztízs értékű borversenyt. A szövetség az utóbbi 3 évben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezi meg a régiós seregszemlét. A rendezvényt az Agrárminisztérium a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Balatoni Borrégió Tanácsa is támogatja. A bírálatok egész májusban zajlanak, eredményhirdetés ezt követően lesz. Kuti-Hajdufy Eszter vett részt az erről szóló sajtótájékoztatón.

– Tovább fokozódnak a tejfelvásárlás körüli problémák Szerbiában. Az elmúlt hetekben ugyanis számos tejtermelőtől nem hajlandóak a tejgyárak átvenni a tejet, az aflatoxinra hivatkozva, miközben egyre több üzletlánc polcain jelenik meg a külföldről behozott tej. Szerbiában az üzletekben a hazai tej literje 490 forint körül mozog, míg a behozott tej akciós áron 320 forintért kapható úgy, hogy mindeközben a tejtermelőknek 140-190 forint közötti értékben fizetnek ki egy liter tejet, tejprémiummal együtt.

– Árcsökkenés van a tej és tejtermékek piacán egész Európában és további csökkenés várható. A változás mögött több, egymást erősítő folyamat tapasztalható, ezek közül a fogyasztók keresletcsökkenése a legerőteljesebb. Fontos tényező még, hogy január óta jelentősen visszaestek a felvásárlási árak, megerősödött a forint és kialakult egy túlkínálat ezen a piacon.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 12., péntek,  6:00

Műsorvezető: Bicsák Eszter
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább