Hajnal-táj: Érdemes körülnézni tavasszal a termelői piacokon

A május 11-i adás tartalmából.
 

– Érdemes körülnézni így tavasszal a termelői piacokon, értékes és egészséges élelmiszereket vásárolhatunk közvetlenül a gazdáktól. Csütörtök reggeli adásunkban mi is ellátogatunk néhány helyi piacra az országban. Foglalkozunk azzal is, hogy ezekben a hetekben találkozhatunk a településekre beköltözött dolmányos varjakkal, melyek sokakat megrémisztenek, elmondjuk mi a teendő és elkalauzoljuk hallgatóinkat két magyar borvidékre is.

– Bodrogkeresztúr egy piciny település Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében, alig ezren lakják. Ennek ellenére élénk a közösségi élet és sok a turista a Bodrog-parti faluban.

– Hangtár – Talaj.

– A spárga termesztése és fogyasztása sem jellemző Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A szolnoki piacon mindössze egy helyen találtunk eladásra kínált spárgát, ott tartózkodásunk idején senki sem mutatott érdeklődést e növény iránt. A kereskedővel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy jó néhány éve a közeli Rákóczifalván több család belevágott a spárgatermesztésbe, ám az exportpiacok megszűnése és a helyi kereslet mérséklődése miatt mára egyetlen termelő maradt talpon.

– A termelői vásárok legkeresettebb portékái közt általában nagyon jó minőségű mézeket is találunk. A Cserhát lankái közt sincs ez másként. Sőt, éppen Nógrádban, hazánk legerdősültebb megyéjében gazdag a mézkínálat, hiszen a a változatos táj akáccal és gazdag szántóföldi méhlegelőkkel kínál lehetőséget a méhészeknek. A vidék gyöngyszemeként emlegetett Kozárd méhészei pedig a tavaszi fagyok ellenére is bizakodók.

– Alig alig tartanak már falun csirkét, baromfit. A világon és Magyarországon is az ipari tartási rendszer terjedt el, ám csekély mértékben, de még lehet napos vagy előnevelt csirkét venni. Zsoldos Barnabás Közép-Európa legnagyobb csirkekeltető üzemében járt, Kisvárdán.

– Június közepéig számíthatunk a településeken embereket ijesztgető varjakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület napokban kiadott közleménye szerint, lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk, egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra. A dolmányos varjú vagy szürke varjú rendkívül okos, ez a madár rájött, hogy a településeken biztonságosan költhet hiszen ott nem lehet puskázni és mindig talál élelmet is. A Debreceni Egyetem munkatársai már évek óta vizsgálják a varjak viselkedését, ezzel próbálják segíteni a védekezést.

– Gyakran látni törpefákat, konténeres gyümölcsfákat a kiskertben, az erkélyen. A törpe növekedésű gyümölcsfák egyre jobban hódítanak, hiszen a génjeikben hordozzák ezt a tulajdonságot, hogy picik maradnak. Virágaikkal, leveleikkel díszítenek és még termést is hoznak. Kapható kajszi, nektarin őszibarack, meggy, szilva, alma, körte. A kerttel nem rendelkező, jellemzően a városok belső területein élő növénybarátok gyakran maradnak ki a gyümölcstermesztés örömeiből, hiszen a közvélekedés szerint a gyümölcsfák tartásához kert kell. Ez azonban nem teljesen igaz! A törpeméretű, determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok lehetővé teszik azt, hogy bárki teljes értékű gyümölcstermő fát neveljen az erkélyén, balkonján vagy akár a teraszán.

– Fiatal gazda sorozat. Rendőri hivatása mellett vált őstermelővé a bélapátfalvi Apostol Nikolett. A törzsőrmester 10 éve dolgozik a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon, amikor megszületett a kisfia akkor szembesült azzal, mennyi allergén anyagot tartalmaz mindaz, amit megeszünk. Egyre több területen kezdett el zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, így vált őstermelővé. Ma már lekvárokat, szörpöket, szirupokat, szószokat és csilis termékeket készít – nem csak a kollégái nagy örömére. Sőt, a Bükki Nemzeti Park védjegyét is megkapta.

– Komoly tudomány a sajtbírálat, hisz nem elég szeretni, érteni is kell a sajtot. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával szervezett sajtbíráló képzéseken a résztvevők megismerik a sajtkészítés történetén túl a s sajtkészítési alapismereteit, a sajtok érzékszervi bírálatát, a sajttípusokat és a nagyvilág sajtjait. S hogy a gyakorlatban miként mérettetnek meg a hazai sajtok, arról a napokban a Pásztói Sajtmustrán kaphattak a sajtkészítók tanácsokat és visszajelzést.

– A korábbi évekhez hasonlóan kifejezetten jó szezonra számítanak most is a Balatonnál, ahol már ez év elején bebizonyosodott, hogy érdemes volt például a vendéglőket folyamatosan nyitva tartani. A tavaly nyár végén kezdődött rezsiválság ellenére is sikerült olyan programokat, rendezvényeket szervezni, amelyek vonzották a vendégeket. Ezért készülnek már hetek óta a szolgáltatók – köztük a borászok – is lelkesen, akiknek komoly szerepük van abban, hogy a szezon jól alakuljon. Androsics Ferenc balatonőszödi borászt halljuk.

– 135 fajta borral neveztek helyi borászok a Soproni Borvidék Versenyére, ahol az ítészek kóstolhattak fehér, rozé, vörös és habzóborokat is. Emellett megválasztották Sopron Város legjobb borait is.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 11., csütörtök,  6:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább