Hajnal-táj: Elkezdődött a dinnyepalántázás Medgyesegyházán

A május 8-i adás tartalmából.
 

– Késve, de elkezdődött a dinnyepalántázás Medgyesegyházán. A csúszás még jól jöhet a magyar termelőknek, mert a konkurens olasz és görög termelők viszont időben palántáztak, így várhatóan nem ütközik az import és a hazai dinnye a piacon. Békés megyében terem meg éves szinten a hazai görögdinnye fele. Az időjárás most már engedi az ültetést.

– Heti néprajz.

– Hangtár – Földrengéskutatás.

– Ahol jó élni sorozatunk. Tarnóczi László – Dorogháza különlegessége a Ménkesi-bánya, amelyben a szénkitermelés egykor nagy ütemben folyt, és több száz férfinak adott munkát. Ott még mindig szunnyadnak kőszéntelepek a föld mélyében, de kibányászásukkal a ’80-as évek végén fölhagytak. Mára ismét a természet lett az úr ezen a vidéken, s az egykori nógrádi bányászfalu lakosai a háborítatlan természet áldásait élvezhetik a Mátra északi lábánál.

– Óriási fejlesztési lehetőség van még mindig a Tisza-tóban, de meg kell őrizni a meglévő természeti adottságokat – hangzott el a tározó 50 éves jubileumát beharangozó tájékoztatón. A jeles évfordulót vízisétány túrával, kiállításokkal és jubileumi bringatúrával, valamint vízügyi konferenciával ünneplik idén. Megválasztották a Tisza-tó nagykövetét, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnőnek sok feladata lesz.

– B. Tóth Erika – Gólyavédelmi központot avattak a hétvégén Bodrogkeresztúron. Az épületbe lépve gólyák szállnak a fejünk fölött, gólyafészek mindenütt és kisgólyák kelepelése hallatszik A hírnévre szert tett Fülöp gólya – évekig nem ment el ősszel a többiekkel – kipreparálva látható a központban.

– Bozsik József gazda – A zöldmetszés kiment a gyakorlatból, pedig évszázadokon keresztül olyan bevett kertészeti gyakorlat volt, mint szőlőnél a zöld munkák. Ha a téli fás metszésnél esetleg hibát vétettünk, és a hajtások nem megfelelő irányba növekednek, akkor most javíthatjuk hibánkat. Egészen augusztusig folyamatosan végezhetjük ezeket a metszési munkákat. Az őszibarackfák esetén maradt meg leginkább ez a feledésbe ment gyakorlat.

– Zsoldos Barnabás – Mátészalkán Szender Antal ilyenkor tavasszal naponta négyszer-ötször végig sétál a kertjében és aprólékosan megvizsgálja az őszibarackfákat, a cseresznye is nagy figyelmet érdemel. A növényvédelmi munkák mellett gyönyörködik a természet erejében.

– Immár hetedik alkalommal lehet jelölteket állítani a Magyarország legszebb Birtoka díjra. Hét kategóriában gyűjtik az esélyeseket, vagyis azokat, akik a szakmai tevékenységük alapján méltók arra, hogy a szép birtokaikat a zsűri is megnézze. Május végéig fogadják a jelöléseket, utána kezdődik a zsűrizés, majd a gálaest lesz a korona, ahol már személyesen is lehet beszélgetni a győztesekkel.

– Elkezdődött a palántaszezon. Emelkedtek az árak, mégis az a tapasztalat, aki teheti ültet palántát. Zala vármegyében komoly hagyománya van a palántatermesztésnek, sok faluban még van konyhakert, ám a népszerűsítés soha nem elég. A zalaegerszegi piacon például több tematikus napot is szerveznek, ilyen például a palántázás is.

– Késve, de elkezdődött a dinnyepalántázás Medgyesegyházán. A csúszás még jól jöhet a magyar termelőknek, mert a konkurens olasz és görög termelők viszont időben palántáztak, így várhatóan nem ütközik az import és a hazai dinnye a piacon. Békés megyében terem meg éves szinten a hazai görögdinnye fele. A palánták már készen vannak, és csak arra vártak, hogy földbe kerüljenek. Az időjárás most már engedi az ültetést.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – május 8., hétfő,  6:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Csány, 2022. július 21. Görögdinnye Mák Zsolt dinnyeföldjén Csány közelében 2022. július 21-én. MTI/Komka Péter

Olvasson tovább