Napközben: Anyák napja

A május 4-i adás tartalmából.
 

Gödöllőn újra divatba jött, hogy a gyerekek reggelente gyalog mennek iskolába. A „Pedibuszban” lelkes nyugdíjasok és önkéntes szülők kísérik a diákokat, ezzel is segítve egymást, és csökkentve a reggeli dugót a városban. A szülőknek csak a „felvevőpontra” kell eljutniuk a gyerekekkel, akik aztán együtt sétálnak, közben beszélgetnek, és még a környezetüket is kímélik. A tanárok visszajelzései alapján pedig még az órákon is jobban teljesítene. A kezdeményezés fiatal, de nem egyedülálló, Svájcban és Olaszországban is működik már, egy itáliai városban például olyan népszerű lett, hogy nem bírták a terhelést az önkéntesek, hivatalos kísérőket kellett fogadni a rendszer fenntartása érdekében és megszűnt a teljes ingyenesség: „buszjegyet” kell váltani a gyerekeknek. Ennek ellenére tovább nő a népszerűsége, és ez egyértelműen üdvös.

Az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb kutatása szerint a fiatalok többsége megveti a drogokat. A 15–29 éves magyarországi fiatalok komoly nemzedéki problémának tartják a kábítószerek elterjedését, ezért ha a szabályozás szigorítása vagy enyhítése lenne a kérdés, kétharmaduk a szigorítás pártján állna – derült ki a közvélemény-kutatásából. A fiatalok drogfogyasztása viszont emelkedő tendenciát mutat. A felmérések szerint minden negyedik fiatal kipróbált már valamilyen illegális szert. Érdemes-e tovább szigorítani a jogszabályokat? A klasszikus és dizájner drogok mekkora veszélyt jelentenek ma a fiatalokra? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében, milyen prevenciós programok vannak? Mivel tudják segíteni a bajba került fiatalokat?

Kirándulj Itthon Rovat – Nagykörűre, az ország cseresznyéskertjébe látogatunk

Anyák napja
Születését követően nem sokkal intézetbe került, majd három évesen örökbe fogadták. Nevelő anyukája szerető gondoskodásának köszönhetően felhőtlen és boldog gyermekkora volt, majd fiatal felnőttként újra egyedül találta magát a világban. 31 évesen elveszítette örökbefogadó anyukáját. Ezen nehézségek ellenére azt mondja, soha nem volt kétsége abban, hogy ő is szeretne egyszer anya lenni. Ma két kisfiút nevel szeretetben a férjével. Az anyaság három aspektusa egy élettörténetben… Május első vasárnapján ünnepeljük az anyák napját. Milyen ma édesanyának lenni? Milyen kihívásai vannak a kisgyermekes létnek? Hogyan tudunk jól kapcsolódni kamasz gyermekünkhöz? Az anyai szerep hogyan változott generációkon át?

Napközben – Kossuth Rádió – május 4., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább