Felfedező az egészségről: A DNS kettős spirál szerkezetének felfedezését éppen 70 éve publikálta Francis Crick és James Watson

A május 2-i adás tartalmából.
 

A DNS kettős spirál szerkezetének felfedezését éppen 70 éve, 1953 tavaszán publikálta Francis Crick és James Watson, úgy kommentálva az eredményt, hogy „megtalálták az élet titkát”. A korszakalkotó felfedezésért 1962-ben orvosi Nobel-díjat kaptak, a genetika tudománya pedig robbanásszerű fejlődésnek indult. Napról napra több örökletes betegség genetikai kódját tudjuk azonosítani, a génsebészet pedig a jövőben egyre több betegségnél adhat majd reményt a gyógyulásra. A tudományágon belül a magzati genetika az egyik rohamléptekkel fejlődő terület, igaz, egyelőre leginkább a diagnosztika terén. Mit takar a genetikai szűrés? Hogyan segít a magzati ultrahangfelvételek értelmezésében? Milyen esetekben hasznos születés után? És hogyan tovább az eredmények birtokában? A Felfedező mai adásában a molekuláris genetikai laborok és az ultrahangos képalkotás világába kalauzoljuk önöket.
Szakértők: Dr. Tankó Lenke genetikus, Dél-Pesti Centrumkórház, Dr. Verebély Tibor gyermeksebész, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, Dr. Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyász, Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum.

Felfedező – az egészségről – Kossuth Rádió – május 2., kedd, 14:34

Szerkesztő: Hegyesi Gabriella

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább