Hajnal-táj: Nem okozott nagy károkat a kései fagy a nagykörűi cseresznyésben

Az április 29-i adás tartalmából.
 

– Keszthelyen és a szomszédos településeken, Hévízen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön lépten-nyomon felbukkannak a Festetics család örökségének különböző elemei. A néhány éve indult, mintegy 1,2 milliárd forintos uniós turisztikai fejlesztéssel egységes kínálatba szervezve kívánják ezeket bemutatni a térségbe érkezőknek. E program keretében avatták fel a napokban Lady Hamilton emlékhelyét a több elemében is megújult balatongyöröki Szépkilátón.

– A hagyományokhoz híven, idén is bizonyíthattak a neszmélyi és tatai bortermelők. Április végén négy bizottság is végig kóstolta az 50 termelő által leadott 190 tételt, amelyeket egy 100 pontos rendszer alapján értékeltek. Az arany és ezüst minősítést kapott palackok a borvidéki versenyre is tovább jutnak.

– Ha tavasz, akkor egri csillag. Nemcsak azért, mert üde virágos, gyümölcsös illataival ez a házasított fehérbor remekül passzol ehhez az évszakhoz, hanem azért is, mert az egri borászok ilyenkor mutatják be a bortípus legismertebb kategóriájának új évjáratát. Idén tizenkettedik alkalommal rendeznek fesztivált az új fehérbor tiszteletére a Dobó téren, ahol 20 borászat mutatja be Egri Csillag borát.

– Úgy tűnik, nem okozott nagy károkat a kései fagy a nagykörűi cseresznyésben. A gazdák a biztonságos termesztés és értékesítés érdekében szövetkezetet hoznak létre. Nyárra rendelkezésre áll majd az újonnan elkészült hűtőház is. Egy üzletlánc pedig bevonja kínálatába az eredet védett nagykörűi ropogós cseresznyét. Mindettől pedig azt várják, hogy az értékesítésben nem jelentkeznek problémák, és megéri termelni a gyümölcsöt.

– A 73. Kertészeti podcast alapján a Pázsit ABC című epizódból hallhatunk részletet. Gyorsan terjed a kertekben a madársóska névre hallgató apró, de roppant szapora és agresszív gyomnövény. Némileg hasonlít a lóherére, amellyel gyakran összetévesztik, pedig semmiféle közeli rokonság nincs a két növény között. A madársóskának nagyon szívós, vékony, bojtosan elágazó, cérnaszerű gyökerei vannak, ezért igen nehéz a földből kihúzni. Eső, vagy bőséges öntözés után ajánlatos kigyomlálni. Erről beszélnek először a szakértők.

– Ilyenkor megnő a kertészetek forgalma, ahol nagyon fontos kikérni a szakemberek tanácsát a döntés előtt. Milyen földbe kerül a növény, melyek az alapvető tulajdonságai, hogyan kell öntözni? Ez csak néhány kérdés a sok közül, amelyet fel kell tenni. A tavalyi szárazság és légköri aszály azonban tovább növeli ezeknek a kérdéseknek a számát. Az ismert kertész, Megyeri Szabolcs a napokban erről is beszélt egy szakmai rendezvényen.

– Az elmúlt években alaposan megfogyatkozott a hazai dohánytermesztők köre: míg 2004-ben közel ötezren foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, ma alig hatszáz gazdálkodó szolgálja ki a feldolgozók igényeit. Holott a magyar dohánynak biztos piaca van Európában, a hazai üzemek a jelenleginél jóval nagyobb mennyiséget is hajlandók lennének felvásárolni.

– A zarándoklat során magunkban hordozzuk megélt tapasztalatainkat, gondolatainkat, örömünket, bánatunkat vagy érdeklődésünket, kíváncsiságunkat. Mindenkinek egyéni, személyes motivációja van, hogy miért indul el egy ilyen úton: akár hívő, turista, elhívott vagy útkereső, mindenki kap valamit ettől. Az egyik ilyen a Nagyoroszitól Mátraverebély- Szentkút Mária kegyhelyen át Vác, Mária kegyhelyig, végig a Mária úton halad. Kapuvári Gábor beszélgetőtársa negyed századig szinte megállás nélkül dolgozott, napjainkban ilyen zarándokutak foglalkoztatják.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 29., szombat 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább