Hajnal-táj: A világ legnagyobb rosé versenyén lett aranyérmes az egri Thummerer Pincészet

Az április 27-i adás tartalmából.
 

– A Villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum már ötödik éve ad helyet a “Szakma Kiváló Tanulója” verseny szőlész-borász számainak. A díjakat tegnap adták át, a SzakmaSztár fesztivál zárónapján. A borászok között taroltak a villányiak.

-Évmilliókkal ezelőtti földtörténeti folyamatok alakították a nógrádi geopark felszínét, s a fiatal vulkánok földjén most két fiatal egyetemista egy olyan érdekességnek adtak tudományos magyarázatot, amely szakmai körökben országos, sőt nemzetközi figyelmet is kiérdemelt, egyetemisták vizsgálták a tudományos hátterét.

-Mintegy két milliárd forintos uniós támogatásból az év végéig felújítják és korszerűsítik a balatonfenyvesi vasútállomást és Balatonszéplak-felső vasúti megállóhelyet. Rikli Ferenc összeállítása.

-Gipszkartonozás, vezetékek húzása, nyílászárócsere is zajlik jelenleg a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházának felújítása során. A munkálatok egy részét azonban szigorú védelem mellett fogvatartottak végzik. A külső munkahelyen kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítéltek dolgozhatnak, főként szakmunkások. A Szombathelyi Büntetésvégrehajtási Intézet és a megyei kamara együttműködése által mindenki jól jár: a szervezet olcsóbban jut munkaerőhöz, az elítéltek pedig értelmes munka révén gyakorolhatják a társadalomba történő visszailleszkedést.

– A Nagyvázsonytól Szigligetig csörgedező Eger víz a Balaton-Felvidék talán legbővízűbb patakja, amely a Balatont is táplálja. Nevét az éger fáról kapta. 32 km hosszú, medrébe több forrás vize is beömlik. A háború előtt 39 vizimalmot hajtott meg, amelyek közül 11 Kapolcson őrölt, azaz gazdasági jelentősége is nagy volt.
Az ökológiai szempontok figyelmen kívül hagyása komoly károkat okozott a területen, bányászat csapolta meg a vizét, később halastavakat töltöttek fel belőle, de megjelentek az idegenhonos növény és állatfajok is, sőt egyesek illegális szemétlerakónak nevezték ki. Most egy áprilistól szeptemberig tartó kulturális-ökológiai rendezvénysorozattal kívánják az Eger víz értékeire irányítani a figyelmet.

-Írisz vagyis nőszirom. Virágzik az írisz. Hogyan védekezzünk az íriszek kártevői ellen? Ezt kérdezi Kedves Hallgatónk. Baráth Miklós hobbikertész, akinek évtizedek óta az írisz a kedvenc növénye, Ő mondja el a saját, több évtizedes tapasztalatait. „Az íriszek virágain észlelt tünetek- nem nyílik ki a virágbimbó, elrothad, benne lárvák vannak- az írisz viráglégy és a közönséges viráglégy kártételére utalnak.

-Elkezdődött a hektáronkénti állami támogatások kifizetése Szerbiában.
A mezőgazdasági miniszter elmondta: április 24-én kezdődik a kifizetés a mezőgazdaságok számára. A támogatásra vonatkozó nyilvános felhívás április 7-én jelent meg, és eddig még nem fordult elő, hogy a felhívás megjelenésétől számítva ilyen rövid időn belül megkezdődik a kifizetés – emelte ki a tárcavezető.

-Az anyajuhok takarmányozásával, a juhászatokban előforduló vetélésekkel, az anyaállatok ketózisával kapcsolatos legfrissebb tudásanyagot ismertették a Debreceni Egyetem kutatói az EuroSheep program hazai workshopján. Ettől a nemzetközi programtól a részt vevő nyolc európai ország juhágazatának fejlődését várják.

-Az aszófői családi borászatban mindenki felsőfokú végzettségű szőlész-borász szakember, ebből aztán adódnak is viták, de többnyire jól működik a munkamegosztás. Fodor Dorina ezen kívül még elvégezte a marketing szakot is a budapesti Corvinus egyetemen, de kiválóan beszél angolul és németül is, így a külföldi vendégekkel gond nélkül szót ért. 10 éve dolgozik szülei és fivére mellett a borászatban. Fő fajtájuk a rizling, és ennek minden változata. Számos hazai és nemzetközi díjat bezsebelt a pincészet az elmúlt években, de már idén is született arany és ezüst, ez utóbbit egy Irsai Olivérért nyerték el egy párizsi nemzetközi borversenyen, arany érmet pedig hármat is kiérdemeltek egy berlini megmérettetésen, ahol ezzel a „legeredményesebb magyar borászat” címet is hazahozhatták a csendes borok kategóriában. Fodor Dorinával Kuti-Hajdufy Eszter beszélgetett.

-A világ legnagyobb rosé versenyén lett aranyérmes az egri Thummerer Pincészet. A le Mondial du Rosé a világ legnagyobb, és legjelentősebb rosé borversenye, amelyet 2001 óta rendeznek meg. Ezen a versenyen nyert aranyérmet a Thumerer-rosé, aminek az is különlegessége, hogy Magyarországon egyedül itt található meg a Cabernet Dorsa szőlőfajta. Pilisy Csenge riportja.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 27., csütörtök 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább