Hajnal-táj: Szinte állandó munkaerőhiány van a mezőgazdaságban

Az április 25-i adás tartalmából.
 

– Megőrizni a régi fajtákat és színváltozatokat az őshonos állatokból – ez a célja a Magyar Haszonállat Génmegőrző Egyesületnek, amely nemrég Valkón hozott létre kis telephelyet, ahová baromfit kezdtek telepíteni. Ráadásul nemcsak a hazai, szűken vett kárpát-medencei fajtákat kutatják, Őrvidékről, Erdélyből, Felvidékről is gyűjtik az ottani tájfajtákat. Sorozatunkban ezúttal a hét különböző fajta baromfit, az őshonos tyúkokat ismerjük meg. Ez az időszak, a tavasz egyébként is a csirke keltetés, vagy csirke, jérce vásárlás ideje. Hazai tartásban a legritkább a fehér magyar tyúk, de a kopasznyakú sem számít népszerűnek – ezekért még tenni kell.

– Állatvédelmi sorozat: Megdöbbentő látvány fogadott egy állatbefogót nemrég egy budapesti társasházban. A lakásban, ahova bement, jóval korábban egy néni élt a cicájával. Az idős hölgy meghalt, a fiatal felnőtt cica egyedül maradt. Az ajtót négy hónap múlva nyitották ki.

– Élőhelypontok, melyek a biológiai sokféleség megőrzését szolgálják. Elkészült a Living Garden Gyenesdiáson. A közös magyar-osztrák pályázatnak köszönhetően Zalakaroson és Gyenesdiáson alakítottak ki olyan kisebb ökológiai bemutató teret, ahol a fajvédelem és a jó példa a legfontosabb üzenet. A sajátos élőhely jól kapcsolódik a település klímabarát programjába.

– Készülnek a nyári szezonra balatoni vendéglátósok. Van, aki már talált szakképzett és jó munkaerőt, de sok büfé és bisztró ételkiadó ablakán azonban még most is redőny, rács és lakat van, mert kevés, vagy egyáltalán nincs hadra fogható alkalmazott. Ha jelentkezik is, az egyre magasabb munkabért nehezen termeli ki a tulajdonos. A probléma összetett, az érintettek keresik a megoldást.

– Kardvirág és más hagymás növények a kiskertben. Hallgatónk kérdezi, hogy miért maradtak kicsik a kardvirág hagymagumói? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

– Újra indul a kertész képzés Egerben. Jó pár évvel ezelőtt még a virágkorát élte Heves megyében a mezőgazdasági szakképzés. Az évek során szakok szűntek meg, egyre kevésbé lettek közkedveltek a diákok körében az agrárképzések. Egerben kertésztechnikusi, Pétervásárán gépésztechnikus, Mátrafüreden mezőgazdasági technikus képzés indul a következő tanévben. Ráadásul komplett életpálya modellt kínálnak: az Ovikert programtól a kertésztechnikusi képzésen át a MATE Gyöngyösi Campusáig.

– Tegnap megkezdődött a 16. Szakma Sztár Fesztivál Budapesten. A három napos rendezvényen 78 szakmával, köztük 21 agráriumhoz köthetővel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A cél megismertetni a pályaválasztókkal és az újrakezdőkkel a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar világát és lehetőségeit.

– Mintegy egy milliárd forintból valósult meg az a fejlesztés a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaságában, amely a digitális agráriumhoz és a precíziós gazdálkodáshoz szükséges technológiai elemeket tartalmazza. A beruházás keretében az épületek felújításával és a korszerű eszközök, gépek beszerzésével valódi 21. századi infrastruktúra jött létre, amelynek hátterét olyan modern technológiák adják, mint az 5G vagy a drónok.

– Szinte állandó munkaerőhiány van a mezőgazdaságban., de most, hogy közeledik a mezőgazdasági munkák dandárja, még inkább aktuális a kérdés. A szakképzetteket éppúgy keresik, mint a kétkezi munkásokat. A határmenti településeken sokszor úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a szomszédos országokból hoznak be idénymunkásokat. Ez a jövő útja? Erre keretük a választ.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 25., kedd 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Gécsek –Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább