Hajnal-táj: Környezetvédelem legeltetéssel

Az április 26-i adás tartalmából.
 

– Különös hangok törik meg az éjszaka csendjét. A kaparászás a plafon felől hallatszik. Már megint itt van, mondják a kétségbeesett lakók. A patkányvadászok, Kolozsi József és Marik Máté, kisebb hadsereggel szállják meg a dabasi portát. Vadászgörényekkel és terrierekkel erednek a patkányok nyomába – erről is hallhatnak holnap Hajnalban.

– Hangtár: környezetvédelem legeltetéssel
Egyre kevesebb a legelő hazánkban, így ahol csak lehet, igyekeznek védeni és kezelni azokat a területeket, ahol még extenzív tartást és legeltetést egyáltalán meg lehet valósítani. A nagykunsági Kolon-tó környékén éppen ilyen munka zajlik.

– Madárodúkkal a klímaváltozás ellen a Gemencben
Százharminc, fából készült madárodút telepítenek a Gemenc Zrt Szekszárd és Baja környéki fiatal és középkorú erdeiben. A tíz hektárnyi területen kevés a természetes búvóhely, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy az uniós támogatásból megvalósuló program eredményeként jóval több madárfaj telepszik meg az erdőben és nő az egyedszámuk is.

– VÁROSI SÉTA görényvadászok akcióban! Dabason járunk
Horrorisztikus hangok törik meg az éjszaka csendjét. A félelmetes kaparászás a plafon felől hallatszik. Már megint itt van, mondják a kétségbeesett lakók. A patkányvadászok, Kolozsi József és Marik Máté, kisebb hadsereggel szállják meg a dabasi portát. Vadászgörényekkel és terrierekkel.

– Kutyaverseny Tatán – a felelős kutyatartást népszerűsítik
Idén első alkalommal hívta életre a Pit Bull Planet Event Egyesület a nemzetközi kutya atlétikai versenyt. A kezdeményezés első sorban a felelős állattartást és a bull típusú kutyák népszerűsítését tűzte ki célul, amely részeként a négylábúak futópadon és súlyhúzás során mérhették össze fizikai erőnlétüket.

– Betyáros málna és merengő – a Nemzet tortája – megvolt az előkóstolás! Szentgáli Edit
Betyáros málna és merengő – idén hungarikumokat kell használniuk a cukrászoknak és a 35 pályázóból hat jutott tovább a következő fordulókra. A Magyar Cukrász Ipartestület idén már tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére – az előválogató zajlik.

– Bozsik gazda rovata ehető manióka?
Jukka avagy manióka? Hazánkban a „Yucca” növényre gondolunk elsősorban, ha a „Yucca” szót halljuk, tehát ipszilonnal írva. Ezzel szemben a „Jukka”, tehát pontos jével írva, egy teljesen más növény, amelynek tényleg van gumója, az ehető is, és sokféle névvel illetik.

– Nem javul az európai sertéságazat helyzete
Ágazatainkra – főleg igaz ez a sertéstenyésztésre – nagyban hatnak az európai folyamatok és ezek nem kedvezők. Felszámolás alatt gazdaságok, ár alatt értékesített sertéshús – az európai sertésállomány helyzete továbbra is bizonytalan. A takarmányt a nyugat-európai termelők nagyjából 35-40%-ban Ukrajnából vásárolták, de az árak a szállítás bizonytalansága miatt jócskán megemelkedtek. A termelési költségek összességében 11%al nőttek pár hónap alatt és ezt a felvásárlási árak nem követték.

– Bajban a szerbiai tejtermelők
A sertésnél csak kicsivel van jobb helyzetben van az európai tejágazat, ám például tőlünk délebbre most éppen attól szenvednek a termelők, hogy a takarmány árak viszonylagos mérséklődése mellett a tej felvásárlási ára csökkent. Ennek hátterében szintén az európai folyamatok állnak, megérezte például a piac, hogy a magas energiaárak miatt leálltak a nagy európai tejporgyárak, a fölösleges tej pedig lehúzta a felvásárlási árakat.

– Egyre kevesebb kerti vetőmag fogy a piacon, a legnépszerűbb máig a borsó és a fűszernövények
A covid időszak egy időre megtorpantotta, ám azóta is folytatódik a sokéves tendencia, azaz egyre kevesebb kerti vetőmagot értékesítenek Magyarországon a forgalmazók. Ez szezononként megközelítőleg 20 millió tasakot jelent, 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

– Hol tart a hazai szamóca? – NagyM Siposgazdával
Ezekben a napokban indul a magyar eper szezonja, lehúzva a görög és spanyol eper árát és kiszorítva az import termést. A tavasz első friss hazai gyümölcsét mindenki várja, ugyanis a külföldi drága és bizony nem olyan édes, mint a magyar. Jó hír az, hogy tényleg egyre több magyar eper kerül a piacra , és ha nem is olcsó , legalább mézédes, zamatos epret vehetünk.

– Ökoforradalom, esemény aznap
Székek, lámpák, palackok – de vajon mire jók? Ökoforradalmat tartanak ma (szerda) Gyöngyösön. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa és a Radír Reklám Kft. által második éve szervezett program élményelemekkel hívja fel a figyelmet az újrahasznosításra és a környezettudatosságra.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 26., szerda 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább