Napközben: Rendőrség napja

Az április 24-i adás tartalmából.
 

Rendőrség napja
Április 24, Szent György napja a kormány határozata alapján 1992 óta a rendőrség napja. Milyen kihívásokkal kell ma szembenéznie a rendőrségnek? Milyen új bűncselekménytípusok, elkövetési módok jelentek meg az utóbbi időben? Hogyan fejlődött, fejlődik a rendőrségnek a társadalommal való kommunikációja, annak érdekben, hogy a rendőr amellett, hogy megőrzi a tekintélyét, az emberek elsősorban a biztonságukat védő személyt lássák benne, akivel érdemes együttműködni? Továbbá beszélünk arról is, hogy mennyire vonzó ma egy fiatalnak a rendőrtiszti pálya, illetve hogy milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie annak, aki rendőrtiszti pályára készül.

Napokon belül érkezik Ferenc pápa
A katolikus egyházfő pénteken 10 óra magasságába érkezik meg Magyarországra a Liszt Ferenc Repülőtérre. Egy órával később már a Sándor-palota előtti téren fogadják ünnepélyes keretek között. Ezt követően találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Programja nagyon feszes, szinte percekre lebontott. Találkozni fog többek között állami hatóság, a diplomácia és a társadalmi élet képviselőivel, az itthoni egyházi élet képviselőivel, szegényekkel és menekültekkel, fiatalokkal, az egyetemi élet képviselőivel. Itt tartózkodásának csúcspontja a pápai szentmise a Kossuth téren vasárnap fél 10-kor.
Hol tartanak az előkészületek? Minél több információt igyekszünk megosztani hallgatóinkkal.

Akadálymentesen rovat
Minden év áprilisának 4. szerdája a vakvezető kutyák világnapja.

Időszámításunk szerint 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék. A pompeii ásatások során már találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket. Vakvezető kutyákat használtak az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vakot vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben. Magyarországon – hivatalosan – 1979 óta zajlik vakvezetőkutya-kiképzés. A vakvezetőkutyák sok mindenben segítik gazdáikat: a biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatos támogatást a látássérülteknek. Különleges tudásuk a kiképzők kemény munkájának eredménye. A vakvezetőkutyák világnapjának célja, hogy elősegítse e komoly munka ismertségét és elismertségét.

Tiszteletlen bánásmód, magas fluktuáció, kontrollmániás főnök, motiválatlan és pletykálkodó munkatársak – ezek a mérgező munkahely jelei.
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete évek óta kutatja a magyarok munkahelyi stressz-szintjét. A legutóbbi felmérésben résztvevők 40 százaléka élt már át zaklatást, szekálást és megfélemlítést a munkahelyén. A nagy fokú munkahelyi stressz pszichés és szomatikus megbetegedéseket okozhat.
Ezzel szemben egy megfelelő munkahelyi környezet lehetőséget teremt szakmai fejlődésünkre, énhatékonyságunk gyarapodására, a társas kapcsolódásra, illetve önértékelésünk növekedésére. Mitől válik egy munkahely mérgezővé? Milyen személyiségtípusok figyelhetők meg? Mitől van, hogy valaki ahelyett hogy felmondana, évekig beleragad egy ilyen környezetbe? Jó hír, hogy egy 2022-es kutatások szerint egyre többen számolnak be arról világszerte, hogy vállalati szinten nagyobb teret nyert a mentális egészség támogatása. Mit tehet a vezetés vagy a kiválasztást végző HR kollégák azért, hogy a munkahelyen ne alakuljon ki toxikus légkör?

Napközben – Kossuth Rádió – április 24., hétfő 9:05

Szerkesztő: Varga Viktória
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI Fotó: Lakatos Péter

Videó ajánló

Olvasson tovább