Hajnal-táj: Április 24-e Szent György napja

Az április 24-i adás tartalmából.
 

Április 24-e Szent György napja. Ez a nap régen a hagyomány szerint a pásztorok, bojtárok szegődtetésének napja volt, és ezen a napon hajtották ki az állatokat a legelőre. Heti néprajz sorozatunkban Harangozó Gyula néprajzkutató mesél a hét jeles napjairól.

Kőszeg szőlő- és bortermelő hagyományának kiemelkedő és egyedülálló dokumentuma az 1740 óta vezetett Szőlő Jövésnek Könyve. A szőlőhajtások azaz „jövések” rajzát „eleitől fogva” április 24-én, Szent György napján jegyezték be a Szőlő Jövésnek Könyvébe, és ezt ünnepélyes keretek között a mai napig minden esztendőben megismétlik.

Ahol jó élni sorozat. A Balaton északi partján fekszik Lovas község nem messze Veszprémtől. A települést, ahol ma mintegy 400-an élnek, az oklevelek először a 13. században említik. A szép táj, a csend, a nyugalom, a Balaton közelsége különleges értéket képvisel az helyiek számára. Kuti-Hajdufy Eszter három helybélivel beszélgetett, arról nekik mit jelent a falu.

Kísérleti jelleggel szilárd, tartós, több mint 9 tonnányi újrahasznosított műanyagból épült körforgalom Aszódon 38 millió forintból a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában. Az innovatív technológia lehetővé teszi a burkolatépítés nélküli körforgalom kialakítását, melyet mindössze három nap alatt valósítottak meg a meglévő burkolt felület újrafelosztásával, a műanyagelemek rögzítésével, a burkolati jelek és a KRESZ táblák módosításával.

Bár a melegebb, mediterrán térségek gyakori, de itthon is érdemes gránátalmafát ültetni. Nemcsak egészséges és finom termése miatt érdemes vele foglalkozni, hanem lenyűgöző megjelenése miatt is. A fa ugyanis dísznövényként is megállja a helyét. Bozsik gazda rovatában hallgatóink azt kérdezik: hogyan kell metszeni a gránátalma fát?

Palánta-fesztivált rendeztek Zalaegerszegen. A helyi piacon működő Göcsej Tudásközpont újabb tematikus programjára közel 20 helyi és környékbeli kistermelő hozta el palántáit. A vásárlók a jó minőségű növényeken túl szakmai tanácsokat is kaptak.

Kertörökség és kommunikáció címmel három napos nemzetközi konferenciát tartott a Magyar Kertörökség Alapítvány Budapesten. A hétvégén zárult nemzetközi konferencia és kísérőprogramjai része volt az Európai Történeti Kertek Napja nemzetközi eseménysorozatnak. A szakembereknek szóló eszmecseréken túl, a Károlyi-kertben a nagyközönségnek is szerveztek programokat, webináriumokat. Találkozhattak többet között a világhírű növény-dizájnerrel, az angol Nigel Dunnettel is, aki azzal vált híressé, hogy a kerteket és közösségi tereket új ökológiai megközelítéssel hozza létre. Hogy mit lehet átvenni a kertek királyaitól, az angoloktól, és mit segít mindebben a párbeszéd, többek között erről is szólt a Magyar Kertörökség Alapítvány előadássorozata.

A szekszárdi bortermelőt Heimann Zoltánt választották a tizenhetedik Borászok Borászának a Budapesten péntek este megtartott Díjátadó Gálán. A cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. A Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. a győztest Zsoldos László hívta fel.

Kihajtották a jószágot Hortobágyon a legelőre. A néphagyomány a tavasz kezdetét mindig Szent György napjától számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása is. A hétvégén két napos látványos programsorozattal ünnepelték meg a tavasz érkezését a pásztorok Hortobágyon és azt is, hogy idén 50 éves első nemzeti parkunk.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – április 24., hétfő 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: forrás: wikipédia

Olvasson tovább