Napközben: Fenntarthatósági hét

Az április 20-i adás tartalmából.
 

Osler-kutatás
Gyógyítani nem lehet, ráadásul genetikailag örökletes. Sokan nem is tudnak arról, hogy Osler-kórban szenvednek.
Életeket menthet az Egerből indult kutatás, sokan nem is tudnak a betegségükről. Az egri Markhot Ferenc Oktatókórházban gyógyító dr. Major Tamás fül-orr-gégész főorvos vezetésével egy ritka érfejlődési rendellenességgel, az Osler-kórral élő páciensek, családjaik feltérképezésébe fogtak.

Bölcsődék Napja és Nemzetközi Óvoda-nap
171 éve alapították az ország első bölcsődéjét, erre emlékezve 2010 óta április 21-én a Bölcsődék napját, a bölcsődei dolgozókat ünnepeljük. Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 80%-kal emelkedett a bölcsödei férőhelyek száma hazánkban. Egyre többen jelentkeznek a képzésre is. Hogy hat a kicsik fejlődésére, szocializációjára a bölcsőde?

KIRANDULJON ITTHON!
2013-ban hazánk 20 tájegysége közül a Mátra lett a legkedveltebb, elnyerte az Év Legszebb Kirándulóhelye címet. 100 évvel ezelőtt született Hanák Kolos, a mátrai turizmus alapítója.
“Magasan a legjobb a Mátra!” szlogennel várja az aktív kikapcsolódásra, túrázásra, pihenésre vágyókat az észak-magyarországi térség. Hatszáz kilométernyi turistaúttal, kerékpárral bejárható útvonalakkal és újabb minőségi szálláshelyekkel.

Fenntarthatósági hét
Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2023. április 24-28. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.
Az idei tanév kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék.

Napközben – Kossuth Rádió – április 20., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Pilisy Csenge

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább