Napközben: A zene közösségépítő ereje

Az április 18-i adás tartalmából.
 

– Az agrárgazdaságok jogutódlását, működőképességük fenntartását biztosítja az a jogszabály, amely megkönnyíti a generációváltást, ahol a tulajdonos megközelítette vagy már el is érte a nyugdíjkorhatárt. A probléma égető, minden harmadik magyar gazdálkodó 65 évnél idősebb. A gazdaságátvétel keretében lehetőség van az agrárgazdasághoz tartozó összes elem – a föld, egyéb ingatlanok, gépek, állatállomány, szerződések, hitelek, pályázati részvételek, társasági részesedések stb. –egyben történő átadására. A gazdaságátadási szerződés lehet adásvétel, ajándékozás, illetve tartási vagy járadéki szerződés, mindegyikhez közjegyző vagy ügyvéd közreműködése szükséges. Az átadás lehetőségeiről beszélgetünk.

– Az egyes települések értékeit, értéktárait kezdték összegyűjteni a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, a programjuk segítségével az egyes települések lakosainak azt is segítenek felismerni, hogy milyen közösségi értékekkel rendelkeznek. Ilyen érték lehet, hogy a régóta helyben lakók és a betelepült új lakók milyen szokásokkal, tudással rendelkeznek, s ezek a szokások ne a különbözőséget erősítsék, hanem a helyi értékeket bővítsék.

– Társasház rovat: Egy álhír terjed a közösségi oldalakon arról, hogy az új társasházi törvény szerint a lakástulajdonosok nem lesznek többé tulajdonosok, hanem csak bérlői jogaik lesznek. Ki lesznek szolgáltatva a választott vezetőnek, jogfosztottak lesznek. Persze ez egy ostobaság…

– A zenét, dalokat sokan szeretik, azonban a zene közösségépítő erejével, lehetőségeivel kevesen foglalkoznak, jobbára szakmabeliek. Várnagy Andrea zongoraművész a zenének, a közös zenélésnek ezt a lehetőségét emeli ki az egyik programjában, amelynek során családok, kisebb közösségek ülnek le egymással, hogy otthon a dallamok és hangszerek segítségével kerüljenek közelebb egymáshoz.

Napközben – Kossuth Rádió – április 18., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább